Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

DRAMA NA KOSMETU: Administrativna granica blokirana, kosovski specijalci sa dugim cevima pretresaju i skidaju tablice (VIDEO)

Specijalne jedinice Kosovske policije Rosu raspoređene su jutros na dva administrativna prelaza, Jarinju i Brnjaku, sa namerom da obezbede skidanje srpskih i starih kosovskih tablica sa automobila koji dolaze iz uže Srbije, kao i postavljanje novih, privremenih tablica, sa oznakom Republike Kosovo.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu su jutros stigli na dva prelaza na severu Kosova sa oko 20 vozila, od čega više od 10 blindiranih, javlja Kosovo online.

Ova akcija je izazvala veliku uznemirenost kod Srba koji tamo žive, koji su blokirali prelaze sa putničkim i teretnim vozilima. Čelni ljudi Srpske liste došli su jutros na administrativni prelaz Jarinje da daju podršku okupljenim Srbima. Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da “uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije”.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu sa dugom cevima od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa severa Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice.

Prištinski ministar: Počinje izdavanje privremenih registracija za vozila sa srpskim tablicama. Ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečla objavio je da su na severu Kosova raspoređene dodatne policijske jedinice u cilju primene odluke vlade kojom se primenjuje reciprocitet u obavezi izdavanja privremenih registarskih tablica za vozila iz Srbije.

“Kako bi omogućilo slobodno kretanje gradjana i po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, ministarstvo je donelo rešenje kojim se uredjuje obaveza izdavanja privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim oznakama Srbije koja na svim graničnim prelazima ulaze”, naveo je ministar u objavi na Fejsbuku.

Dodao je da ministarstvo od 15. septembra više ne izdaje tablice sa oznakom KS već samo sa oznakom RKS. Raspoređivanje specijalnih snaga kosovske policija na prelazima Jarinje i Brnjak izazvalo je nezadovoljstvo Srba sa severa Kosova koji su sa stotinama vozila blokirali saobraćaj na putevima koji vode ka prelazima.

Kosovska policijska služba (KPS) obavestila je srpsku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, javila je Radio televizija Srbije (RTS). Takođe je KPS navela da će vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije morati da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje. Oko 20 vozila specijalne kosovske jedince, od čega više od 10 blindiranih, jutros je rasporedjeno na prelazima Jarinje i Brnjak.

Andrić: Na Kosovu je zarobljeno 9.500 vozila sa srpskim tablicama. Odluka prištinske vlade o zabrani srpskih tablica je jednostrana i nerešiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je danas Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sedištem na severu Kosova.

“Trenutno se na Jarinju i Brnjaku saobraćaj ne odvija, dok su drugi prelazi prohodni. MUP Kosova je tek jutros saopštio da tablice koje su izdate u izmeštenim kosovskim policijskim upravama u centralnoj Srbiji, a kojih ima oko 9.500, ne važe”, kazala je Andrić. Naglasila je da za ta vozila MUP Kosova neće izdavati probne tablice, a postojeće srpske tablice biće oduzimane.

prelaz Jarinje, Specijalci ROSU, Blokada prelaza Jarinje
DUGE CEVI NA JARINJU: Pripadnici ROSU i okupljeni Srbi FOTO: PRINTSCREEN/YT/KOSOVO ONLINE

“Dakle, prema jednostarnoj odluci MUP Kosova, 9.500 automobila sa oznakama PR, PE, PZ, KM, UR i DJ više neće moći da se vozi. Prema važećim zakonskim propisima ta vozila neće moći ni da se preregistruju”, objasnila je Andrić. ; Dodala je da kosovska vlada nije objasnila šta će biti s automobilima sa srpskim tablicama. “Ne zna se da li će možda biti čak i konfiskovana. Ta vozila su i do sada imala ograničenu mobilnost, mogla su da se kreću samo u opštinama na severu Kosova i da prelaze samo Jarinje i Brnjak”, rekla je Andrić. Navela je da se u Briselu najviše pregovaralo o slobodi kretanja, a da je današnja odluka MUP Kosova posledica neprodužavanja dogovora o korišćenju registarskih tablica. ; Predsednik Srpske liste Goran Rakić je kazao da je odluka kosovskih vlasti direktno uperena protiv interesa srpskog naroda.”Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen”, rekao je Rakić koji je ministar u kosovskoj vladi.

Predsednik Srbije zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za sutra u 10 časova na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji. Na stolu će, pišu Novosti, biti analiza poslednjih napada na Srbe u našoj južnoj pokrajini, kao i poslednja odluka o skidanju tablica sa srpskih automobila kojom je vlast Aljbina Kurtija dovela Kosovo i Metohiju na rub novih sukoba.

Takođe, raspravljaće se i o otvorenoj opstrukciji i izbegavanju Prištine da primeni Briselski i sporazum iz 2011. godine, odnosno sprovođenje ovih akata samo u delu koji odgovara Albancima. Nezvanično, očekuje se i da će se razmatrati povlačenje Beograda i svih dosadašnjih dogovora, jer prištinska strana praktično nije ispunila nijednu odredbu niti obavezu. Na sutrašnju sednicu pozvani su i šefovi svih specijalnih jedinica naših oružanih snaga.

JOŠ JEDNA PROVOKACIJA PRIŠTINE: Pripadnici ROSU pretresaju građane na administrativnom prelazu

Bezbednosna situacija je stabilna, a Kfor nastavlja da sprovodi svoje aktivnosti u skladu sa svojim mandatom UN – proisteklim iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi obezbedio bezbedno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu, saopštila je danas misija KFOR-a.

Zasad, administrativni prelaz ne prelazi niko, sve stoji, osim ponekog putnika kog na kosovskoj strani puste da pešice pređe ka centralnoj Srbiji. Situacija je mirna, ali Jarinje i dalje nadleću helikopteri Kfora, javlja izveštač Kurira s lica mesta. Povodom situacije na severu Kosova gde su od jutros na prelazima Jarinje i Brnjak raspoređene snage specijalne jedinice Rosu, na pitanje Kosova onlajna da li “Kfor prati aktuelnu situaciju i da li će ukoliko bude neophodno rasporediti svoje jedinice u cilju smirivanja situacije”, iz Kfora su odgovorili da je bezbednosna situacija stabilna.

Sastali su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Tema – situacija na Kosovu.

Izvor: Kurir/Kosovo Online Foto/Video: Kosovo Online

YOU MAY LIKE