Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 8mph SSE
Humidity: 55%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
32°F
30°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
63°F / 54°F
64°F / 37°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 2 years ago

By admin

DRAMA KOD SRPSKE AMBASADE U LONDONU: Ukrajinci upali u zgradu, tražili smeštaj izbeglica, pa uhapšeni!

Demonstranti koji su upali u vilu ruskog oligarha Olega Deripaske na trgu Belgrejv u Londonu okačili su na ovo zdanje ukrajinsku zastavu, a potom i snimili unutrašnjost zdanja uhapšeni su nakon ovog čina.

Oni su rekli da se protive Vladimiru Putinu i invaziji Rusije na Ukrajinu i da žele da otvore vilu za ukrajinske izbeglice. Desetine policajaca proveli su sate pokušavajući da ih ubede da siđu sa balkona ispred zgrade, preneo je Gardijan.

Trg na kojem se nalazi vila Olega Deripaske je u prestižnom delu Londona, Najtsbridžu, nedaleko od Bakingemske palate i Hajd parka. Takođe, prekoputa ove vile nalazi se i Ambasada Srbije u Londonu.

Vila u broju 5 pripada ruskom oligarhu i milijarderu Olegu Deripaski, koji se nalazi na listi osoba, kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Sam Deripaska negirao da kuća, vredna pedeset miliona funti, pripada njemu, ističući da je u vlasništvu njegove rodbine.

Proverom zemljišnih knjiga, britanski mediji utvrdili su da vila ipak pripada njemu što je potvrđeno i sudskom odlukom iz 2007. godine.

Anarhisti tražili da se zgrada ustupi ukrajinskim izbeglicama

Grupa, mahom mladih Ukrajinaca, upala je u Deripaskinu vilu, a zatim na njen balkon istakla ukrajinsku zastavu, parolu: “Ova zgrada je oslobođena”, kao i transparent sa pogrdnim rečima, upućenim ruskom predsedniku Putinu na engleskom i ukrajinskom.

Zatim je usledilo devetočasovno ubeđivanje sa policijom, koja je opkolila zgradu i putem krana pregovarala sa članovima grupe, koji su zahtevali da zgrada bude ustupljena na upotrebu ukrajinskim izbeglicama.

Tokom pregovora sa policijom oni su snimili video unutrašnjosti kuće, koji su postavili da društvene mreže, ali i pevali i pili viski.

Sebe opisuju kao Mahnoviste, sledbenike ukrajinskog anarhiste Nestora Ivanoviča Mahnoa, koji je tokom građanskog rata, koji je na teritoriji nekadašnjeg Sovjetskog Saveza vođen od boljševičke revolucije do početka dvadesetih godina prošlog veka, pod svojom kontrolom držao južni deo današnje Ukrajine boreći se protiv svih – od Crvene do Bele armije, preko vojski Centralnih sila do lokalnih atamana.

Četvorica aktivista, koji su odbili da izađu iz vile, uhapšena su posle devet sati razgovora sa policijom.

Oko sat vremena pre toga, druga grupa aktivista pokušala je da se kroz policiju probije do zgrade, ali su jedan po jedan savladani i takođe privedeni.

Sadik Kan uz aktiviste

U intervjuu za radio LBC, londonski gradonačelnik Sadik Kan ocenio je policijsku akciju kao “neprimereni odgovor” na postupke ove grupe.

Kanu je nejasno zašto je policija uopšte reagovala, osim ako je u opasnosti bila okolna imovina.

Gradonačelnik Londona najavio je da će o ovom slučaju razgovarati sa šeficom Metropoliten policije u ostavci Kresidom Dik ili nekim od njenih zamenika.

Sadik Kan istakao je da je vlada imala vremena da “poslednjih nedelja zapleni imovinu oligarha i ustupi je ukrajinskim izbeglicama”.

Portparol porodice Deripaska saopštio je da su njeni članovi “zgroženi” činjenicom da je britanski pravosudni sistem zakazao i dozvolio da grupa satima ostane u zgradi uprkos velikom prisustvu policije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / On Demand News

YOU MAY LIKE