Connect with us

Balkan

DOSTOJAN! Joanikije je novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC

Published

on

Za novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je izabran dosadašnji episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije.

Sabor SPC saopštio je da je popunio upražnjene eparhije i da je, pored mitropolita crnogorsko-primorskog, za episkopa budimljansko-nikšićkog dosadašnji vikarni episkop dioklijski Metodije, a za episkopa valjevskog dosadašnji vikarni episkop mohački Isihije.

Sabor je izabrao i Sinod, najvišu izvršnu i sudsku vlast u SPC, na čijem čelu će biti patrijarh Porfirije. U Svetom Sinodu je prestao mandat episkopima bačkom Irineju i šumadijskom Jovanu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove izabrani su, na predlog patrijarha Porfirija, episkopi sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije, navodi se u saopštenju. Član Sinoda ostao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za vikarne episkope patrijarha srpskog izabrani su jeromonah Jerotej, sabrat Svetoarhangelskog opštežića u Kovilju sa titulom episkop toplički, jeromonah Sava, sabrat manastira Svete Petke u Zagrebu, sa titulom episkop marčanski i arhimandrit Justin, sa titulom episkop hvostanski. Arhimandrit Damaskin izabran je za vikara episkopa bačkog sa titulom episkop mohački, a za vikara episkopa diseldorfskog i sve Nemačke izabran je arhimandrit Jovan, sa titulom episkop humski.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve saopštio je da je na zasedanju, koje je završeno u Beogradu, razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo pravoslavne Crkve.

Ističe se da je uzet u obzir izveštaj saborskog Odbora za Jasenovac, a ujedno su razmotreni problemi SPC u Srbiji, u zemljama regiona i u dijaspori širom sveta, a posebna pažnja je posvećena stanju Crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, gde se nepravde, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, prava i imovine SPC nastavljaju.

Izvor: N1 Foto: Wikipedia

Advertisement