Connect with us

aktuelno

DOPRINOS ASANŽOVOJ BORBI ZA SLOBODU: Srpski umetnik izabran da napravi sliku za osnivača Vikiliksa (FOTO)

Published

on

“Advokatica, gospođa Avila kontaktirala me je da uradim jednu sliku o Asanžovoj borbi. Biće mi drago ako kroz slikarstvo dam dobrinos promociji prava na slobodu mislli, dela i informacija”, kaže slikar Vladislav Šćepanović

Srpskog slikara Vladislava Šćepanovića kontaktirala je advokatica Džulijana Asanža s molbom da uradi sliku o njegovoj borbi i putem svoje umetnosti da doprinos promociji slobode misli.

Šćepanović je Asanžovim ljudima zapao za oko tokom 57. Bijenala u Veneciji, kada je predstavljao Srbiju sa radom “Enklava” u timu sa Milenom Dragičević i Draganom Zdravkovićem.

“Sve detalje ću znati do kraja nedelje jer ću se tada čuti sa njima i sve dogovoriti. Fotografija koju sam objavio na Instagramu predstavlja pilot sliku u nastanku koja će biti gotova do petka te ću im je tada i predstaviti”, objašnjava Šćepanović.

Ovaj slikar u maniru pop-arta i estetike andergraunda obrađuje fenomene savremenog doba.

“Privukao sam im pažnju jer se bavim političkim slikarstvom, a to je veoma retko. Advokatica gospođa Avila kontaktirala me je da uradim jednu sliku o Asanžovoj borbi. Biće mi drago ako kroz slikarstvo dam dobrinos promociji prava na slobodu mislli, dela i informacija”, kaže slikar.

Kako objašanjava, želi da svojim radom predstavi “ovaj novi softverski svet koji preuzima kontrolu nad svima”.

Voleo bih da kroz umetnost prikažem život i borbu Džulijana Asanža, koji je preko Vikiliksa objavljivao brojna poverljiva dokumenta o kršenjima ljudskih prava i drugim nezakonitim akcijama raznih vlada. O njihovim žrtvama u tim aferama. Oni su pokazali kolika je nesloboda i koliko se na taj način kreira javno mnjenje…”, kaže Šćepanović.

OSNIVAČ VIKILIKSA: Džulijan Asanž

Kako za Tanjug otkriva, u planu je da sa dramskom spisateljicom Majom Pelević napravi zajednički projekat koji će se baviti upravo ovom temom.

“Mi želimo sa umetničke strane da sagledamo ovaj problem. Moj segment će biti umetnički, njen dramski. Sada je i dalje sve u procesu planiranja, moramo da pronađemo izvore finansija i ko će nam omogućiti budžet”, kaže slikar.

Šćepanović je inače nekadašnji v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a od 1998. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je od 2018. redovni profesor.

Džulijan Asanž postao je sinonim za bespoštednu borbu protiv beskrupoloznog društvenog poretka. A koliku moć ima politički angažovano slikarstvo da uputi snažnu poruku u borbi za istinu?

Generalno sam se u slikarstvu bavio ljudima koji su bili sinonim otpora, bez obzira na to iz koje oblasti dolazili. Kad se nešto stavi na sliku sigurni smo da će i posle 200-300 godina ta slika moći da referiše o određenom događaju”, kaže Vladislav Šćepanović.

Njegova doktorska disertacija naslovljena je “Medijski spektakl i destrukcija”. Iz perspektive umetničke, medijske i kritičke teorije društva, postoji i mogući odgovor na trenutnu situaciju.

“Koronavirus u tom pojmu spektakla je nešto što će samo više da nas gurne u pojam virtuelnog i digitalnog i skrajnuće nas iz fizičkog prostora”, smatra Šćepanović.

IZVOR: Agencije FOTO: Printscreen/Instagram

Advertisement