Chicago
19°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 7°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

DON VITA KORLEONA TREBALO DA GLUMI SRBIN: Ulogu u legendarnom ‘Kumu’ mu oduzeli udes i zatvor!

Legendarni mafijaški film “Kum” prvi put je prikazan daleke 1972. godine, a glumački velikan Marlon Brando u ulozi don Vita Korleonea jedna je od najprepoznatljivijih figura svetske kinematografije svih vremena.

Markantni otac mafijaške porodice američkih doseljenika sa Sicilije u filmu koji je nastao po bestseler romanu Maria Puza ostavio je neizbrisiv trag u umovima ljudi, čak i onih kojima kinematografija ne spada u najuži krug interesovanja.

Ipak, mnogi ne znaju da je zamalo moglo da se dogodi da Korleonea glumi jedan srpski glumac, i to upravo legenda domaćeg glumišta, Jovan Janićijević Janaćko, koji je ostao upamćem pre svega po ulozi kontrabasiste Burduša iz serije “Muzikanti”.

O ovome je u svojim memoarima, “Blistavo i strašno” pisao glumac Bekim Fehmiju, koji je takođe imao šansu da zaigra u “Kumu” i to u ulozi don Vitovog sina, Majkla, koja je ipak dodeljena Al Paćinu. Fehmiju je u knjizi opisao kako je u Rimu 1971. godine bio gost producenta Dina de Laurentisa i njegove supruge, glumice Silvane Mangano, i da ga je on u toku večeri upitao: “Zašto se onaj tvoj kolega nije vratio u Los Anđeles da nauči engleski za ulogu u filmu “Kum”? Ali sada su odlučili, nažalost, da svi glumci budu Amerikanci”.

“Divni glumac Jovan Janićijević Janaćko, nezaboravni Burduš iz serije “Muzikanti”, bio je u Los Anđelesu mesec dana”, piše dalje Fehmiju. “Čak je i štampa pisala o tome kako je bio gost DŽona Vejna. Ponuđena mu je glavna uloga don Korleonea u filmu “Kum” pod uslovom da nauči jezik. Mene su već odredili za ulogu Majkla, njegovog mlađeg sina. Janaćko se više nikada nije vratio u Los Anđeles”.

O svom susretu sa velikom zvezdom, DŽonom Vejnom, pričao je i Janićijević, u svojoj izjavi za “RTV reviju” dalekih sedamdesetih:

-Kada je čuo da sam jugoslovenski glumac, Vejn se nasmešio i rekao: Mnoge kolege pričale su mi da su se na snimanju u Jugoslaviji sjajno provele. Voleo bih da se i meni ukaže ta prilika! – sećao se Burduš.

On je u Holivud dospeo zahvaljujući njegovom drugu iz detinjstva, Dušanu Protiću, koji se, kada ga je sreo kao odraslog čoveka, zvao Deni Maršal. Objasnio je Janaćku da je napravio uspešnu karijeru na Zapadu kao filmski glumac i producent i pozvao ga da glumi u Holivudu, gde bi bio njegov gost. Naš čuveni glumac prihvatio je ovaj poziv.

-Dani u Holivudu su prolazili. Sumnje u Maršala rasle su sve do onog dana kada su mi javili da ću igrati u filmu o mafiji, “Kum”, po knjizi koja je u Sjedinjenim Državama bila bestseler… Ali, došao je kraj mojoj vizi i ja sam morao kući – objasnio je tada Janićijević.

I njegova ćerka, glumica Ksenija Đokić, pričala je o ovoj šansi njenog oca:

-Tata je imao petogodišnji ugovor sa studiom “Metro-Goldwyn-Mayer”. Kada je 1972. sve već bilo dogovoreno, došao je po mamu i mene. Međutim, dogodio se kobni udes u kojem je jedan njegov prijatelj poginuo. Usledila je drama, suđenje, i tata je umesto u Holivud otišao na godinu dana u zatvor “Zabelu” – ispričala je ona za domaće medije.

Jovan Janićijević (1932-1992) je osim u seriji “Muzikanti”, neke od najznačajnijih uloga ostvario u filmovima “Praznik” (1967) i “Žarki” (1970), kao i u seriji “Građani sela Luga” u kojoj je tumačio ulogu Mikule.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N Portal
Foto: Printscreen Twitter, YouTube

YOU MAY LIKE