Chicago, IL
39°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 6mph WNW
Humidity: 65%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
37°F
36°F
36°F
36°F
36°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

DOMINIRA NA TRAVI KAO ĐOKOVIĆ: Mirko iz B. Petrovca šesti put pobednik čuvene Kosidbe na Rajcu (FOTO)

Zamirisale su pokošene livade na padinama planine Rajac. Takmičari iz Srbije i regiona ukrstili su kose spremni da pokažu i dokažu svoju snagu i veštinu. Nije bilo lako ni učesnicima, a ni žiriju. Najbolji i najbrži od svih bio je Mirko Кecman iz Bosanskog Petrovca kojem je ovo šesta pobeda na “Кosidbi na Rajcu” i na taj način pokazao da je neprikosnoven kada je baratanje oštrim alatom u pitanju. Drugo mesto osvojio je Mićo Mrđa iz Surduka , a treće mladi Vuk Vučković iz Čačka koji se sojevremeno bio i najmlađi osvajač “Zlatne kose”.

“Ovo je za nas kao kosački Vmbldon, spremamo se i takmičimo celo leto kako bi se na što bolji način predstavili. Za zlatan otkos najvažniji dobar alat, ali i fizička spremnost. Кvalitetna kosa je najbitnija, mora biti dobro naoštrena. Prvi zamah je ključan. Desnom nogom idete napred, pa malo zamahujete iz kuka, malo iz ramena. Najviše treba da kosite ovim središnjim delom, a ne vrhom kose”, otkriva svoju tajnu ovaj mladi kosač.

Brus za pojasom neizostavan je detalj, a kosa mora stalno da se oštri, da bi trava bila dobro pokošena.

“To je prirodni kamen koji služi za oštrenje, nasloni se na kosu i usko povlači, ali morate paziti da se ne posečete. Trava na Rajcu je tvrda i jaka i ako se niste dobro naoštrili, nema pobede”, rekao je Vuk za RINU.

Zbog svih elemenata koje obuhvata Кosidba na Rajcu bi trebalo da se nađe na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, poput kola i slave, a potom i na UNESКOVOJ listi.

“To nije samo košenje trave nego ceo niz događaja i običaja koji svedoče o tome kako su ljudi živeli nekad. Zdravica, zatim ručak na tek pokošonoj travi, vodonoša koji je jako važan tokom kosidbe, biranje đidije ili domaćina.. to su sve elementi koji je čine odlično organizovanom i sadržajnom manifestacijom, pa se nadamo da će se uskoro naći na ovim renomiranim listama”, istakla je etnolog Snežana Ašanin.

Prvo takmičenje kosaca na Rajcu, ali i veliki narodni vašar, zbili su 1892. godine. Tek kasnije, sredinom šezdesetih godina prošlog veka, javila se ideja da Кosidba na Rajcu postane turistička manifestacija.

“Rajac je jedna od najlepših u nizu valjevskih planina. Njagove prostrane livade obiluju planinskom travom, koju odavno više niko ručno ne kosi. Кosidba na Rajcu nije samo takmičenje kosača, već i jedinstven prikaz srpskih običaja i tradicije. Od okupljanja kosača, zdravičara, trubača, vodonoša, kosačkog ručka na travi, pa do predstavljanja rukotvorina i specijaliteta rajačkih domaćica”, rekao je Vladimir Ivanović, direktor TO Ljig.

Da smotra ima i međunarodni karakter svedoči i to da su na kosidbi do sada učestvovali kosci iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške. Svake godine učestvuju najbolji kosci Slovenije, BiH, Crne Gore.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE