Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 14mph WNW
Влажност: 60%
Притисак: 30.21"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

DOKAZ SRPSKE HUMANOSTI I ŽRTVE: Realizuje se najveći domaći filmski projekat “Heroji Halijarda”(FOTO)

Snimanje jedne klape dugonajavljivanog filma „Heroji Halijarda”, o operaciji spasavanja savezničkih pilota 1944. godine, sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima, nastavlja se u Takovu kraj crkve brvnare. Film je delo proslavljenog reditelja Radoša Bajića, a donosi priču o jednoj od najslavnijih i najvećih akcija spasavanja avijatičara unutar tzv. neprijateljske teritorije u istoriji čovečanstva, koju su izveli pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbinina čelu sa Dragoljubom Dražom Mihailovićem, uz pomoć meštana ravnogorskog i pranjanskog kraja.

Scenografija potrebna za snimanje novih kadrova filma dospela je na opredeljena mesta, a meštani su već primetili kako avioni nadleću Pranjane, uvežbavajući sletanja na pranjanski aerodrom, na Galovića polju.

„Posle 50 dana snimanja koje smo završili prošle godine na lokacijama širom Srbije, ekipa ’Contrast studios’, koja snima igrani film ’Heroji Halijarda’ i TV seriju ’Vazdušni most’, ovih dana se seli na obronke Suvobora, na mesta gde se pre 78 godina i odvila operacija ’Halijard’, najveća akcija spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva,” rakao je za RINU reditelj Radoš Bajić.

On je dodao da će do kraja jula biti obavljena snimanja u Pranjanima, Takovu, Leušićima, Družetićima, Brajićima itd. Prema njegovim rečima, projekat „Halijard” najveći je filmski projekat koji se poslednjih godina realizuje u srpskoj kinematografiji.

„Rekao bih da smo na najboljem putu da stvorimo uzbudljivo filmsko delo u čijem središtu će biti dobročinstvo, humanost, herojstvo i velika žrtva srpskog naroda”, zaključio je Radoš Bajić.

Domaćin projekta je opština Gornji Milanovac, a njoj je, u ime ekipe filma i produkcije, Bajić posebno zahvalio na gostoprimstvu i pomoći u realizaciji.

YOU MAY LIKE