Chicago
37°
Partly Cloudy
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 27°F
Wind: 17mph SSW
Humidity: 55%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 2
SunMonTue
37/25°F
41/37°F
43/28°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

DOK ČEKATE DA KORONA PROĐE: Evo zašto je važno da se na američkom Popisu izjasnite kao Srbin! A treba Vam samo 20 sekundi…

Dok sedite kući i čekate da epidemija korona-virusa prođe, izdvojite nekoliko minuta i uradite nešto korisno za sebe, svoju decu i svoju zajednicu – izjasnite se kao Srpkinja/Srbin na američkom Popisu (US Census 2020) koji je u toku. Ako propustite ovu priliku, žalićete 10 godina, jer je naredni Popis zakazan za 2030.godinu.

Vrlo je jednostavno i traje otprilike 20-25 sekundi…Ne treba da ste državljanin SAD, ne morate da imate zelenu kartu, sve što vam treba je – mobilni telefon (kompjuter) i malo dobre voljeSpremni?

Dakle, prvo lepo odete na ovaj ovde link: https://my2020census.gov . Unesete svoje podatke, a onda dođete do stranice na kojoj treba da potvrdite da niste Hispano ni Latino, upravo ove dole…

PRVI KORAK: Znači, niste Hispano ni Latino, iako volite buritose i Dženifer Lopez

Kada to pupunite, otvara Vam se novo polje, u kome ćete potvrditi da ste bele rase (White)…A onda ćete u polju koje se bude otvorilo upisati – “Serbian”.

DRUGI I POSLEDNJI KORAK: Niste Nemac, Italijan, niti Irac, Vi ste…Srbin!

Eto, to je to. Priznajte da je lep osećaj, zar ne? 🙂

A još je lepše kada znate zašto ste to uradili i kakve bi koristi Vi, Vaša deca i Vaša zajednica mogli imati od toga…

Ali, pre toga, još par važnih informacija.

Od velikog je značaja da navedete svakog člana domaćinstva/porodice bez obzira na starost i status u Americi (deca, beba, baka, deka, zet, podstanar) Podsećamo, na izjašnjavanje imaju pravo Državljani, ali i oni koji ilegalno borave u SAD – ZAKONOM JE ZAŠTIĆENA privatnost svih koji popune formulare.

Šta sve možemo ako smo brojni na Popisu?

Dakle, učešćem na Popisu ispunjavate svoju građansku dužnost, ali i utičete na sopstvene živote. Na osnovu Popisa raspodeljuje se federalni i lokalni budžet, grade se putevi i infrastruktura. Na osnovu Popisa određuje se broj kongresmena iz svake države.

Dobro, reći ćete, to je važno za svakog čoveka koji živi u Americi…A šta od toga imamo mi Srbi?

Na Popisu 2010.godine bilo nas je nešto malo više od 176.000 Srba. (Primera radi, da su Hrvati izjasnilo se njih 434.000) Naravno, svi znamo da nas u ovoj zemlji ima mnogo, mnogo više, ali brojke to ne potvrđuju, što je posledica, hteli to da priznamo ili ne, uglavnom naše neorganizovanosti. Ali jednim delom i nerazumevanja značaja Popisa i onoga što sledi posle njega. A evo šta (bi moglo da) sledi…

20 SEKUNDI POSLA: A potencijalna korist velika – za našu deci i sve članove zajednice

Naše zavičajne organizacije i kulturne ustanove, kao i naša Crkva, biće u prilici da dobiju znatno više novca iz federalnih, državnih i fondova gradova i lokalnih samouprava.

Dakle, što veći broj Srba se izjasni na Popisu bićemo uticajniji, kako u lokalnim sredinama, tako i u društvenom i političkom životu Amerike u celini. Imaćemo puno više mogućnosti da sačuvamo naš identitet, kulturu, običaje i veru. Kako? Jednostavno.

– Moći ćemo da otvaramo dopunska odelenja u osnovnim školama u kojima bi se učio i srpski jezik

-Kao zajednica bićemo u dobroj prilici da tražimo i dobijemo prostore za rad naših kulturnih, humanitarnih i nacionalnih udruženja i klubova, kao i za održavanje kulturnih, sportskih i verskih manifestacija na gradskom i lokalnom nivou

Naše zavičajne organizacije i kulturne ustanove, kao i naša Crkva, biće u prilici da dobiju znatno više novca iz federalnih, državnih i fondova gradova i lokalnih samouprava.

– Moći ćemo da tražimo i dobijemo razne druge, manje i veće beneficije i ustupke, poput polaganja vozačkih ispita na našem maternjem jeziku (što je već slučaj u državi Viskonsin)

-Svaki lokalni, gradski i državni funkcioner će sa pažnjom pratiti želje i potrebe zajednice koja pokaže i dokaže da je brojna i organizovana na Popisu 2020

Primera radi, razna udruženja, škole i institucije naše slovenske braće Poljaka su samo u prošloj godini iz fondova za kulturu i manjinske zajednice grada Čikaga dobili 3,4 miliona dolara. Ok, možda nas ima manje od Poljaka, ali zašto ne bi iskoristili priliku da dobijemo onoliko koliko nam pripada.

Širi dalje…Hajde da brojimo do milion!

I zato apelujemo na sve naše ljude u Americi da popune formular i da se izjasne kao ono što jesu – Srbi. Ne propustite priliku koja se pruža jednom u deset godina!

POGLEDAJTE I OVO: Video vodič za pripadnike srpske zajednice

I još nešto…Širite dalje priču o Censusu 2020. Pošaljite ovaj tekst članovima Vaše familije, prijateljima, rođacima, komšijama, kolegama sa posla, šerujte ga na Fejsbuku, Instagramu, pričajte o tome sa ljudima koje srećete na ulici, u restoranu, kafani.

Hajde da zajedno brojimo do milion!

P.S. I na kraju, još jedna važna vest… Iako je prvobitno planirano da US Census traje do kraja aprila, rok je pomeren na 14. avgust. Ali to ne znači da treba da čekate i odlažete. Učinite to još danas!

Tekst: Antonije Kovačević Foto: US Census 2020/Goran Pikula

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!