Connect with us

Amerika

DOBRE VESTI ZA ČIKAGO: Ilinois neće zahtevati „kovid pasoše“

Published

on

Država Ilinois neće zahtevati „kovid pasoše“ za pristup različitim događajima i aktivnostima, izjavio je guverner Ilinoisa J. B. Pricker.

Nakon što je Njujork predstavio aplikaciju koja omogućava stanovnicima da dokažu svoj status vakcinacije, guverner Pricker je rekao da država neće kreirati takav program za stanovnike.

Pricker je rekao, međutim, da će Ilinois možda „tražiti neki način da ima na raspolaganju elektronsku opciju” za stanovnike koji žele da sistem pokaže status vakcinacije.

„Želimo da to učinimo dostupnim, ali u suprotnom to nije nešto što bismo zahtevali“, dodao je.

Njujorški „Excelsior Pass“, vladin pasoš za vakcine, pokazuje da li je neko vakcinisan ili je nedavno bio negativan na koronavirus.

Njujork se nada da će propusnicu iskoristiti za ubrzavanje ponovnog otvaranja stadiona, pozorišta i preduzeća u skladu sa državnim zdravstvenim smernicama.

Države poput Arizone, Floride i Teksasa protiv su izdavanja sertifikata o vakcinaciji, tvrdeći da to krši privatnost i građanska prava. Država Ilinois pridružuju se ovom odlukom navedenim trima državama.

Administracija Bajdena rekla je da neće napraviti nacionalnu aplikaciju za vakcinaciju. Međutim, privatne kompanije se utrkuju da naprave digitalne ‘pasoše’ koji pokazuju dokaze o imunizaciji.

„Razvoj kovid pasoša ili kako god želite da ga zovete pokretaće privatni sektor”, rekla je Jen Psaki.

PROČITAJTE JOŠ:

RAZBIJEN LANAC TRGOVINE LJUDIMA: Policija pronašla 90 osoba zarobljenih u kući!

OPUŠTANJE U ČIKAGU: Publika se vraća na stadione, od danas otvoren Navy Pier!

INTERVJU, KONZUL DAMJAN JOVIĆ: Američka dijaspora više neće biti bankomat za uzimanje para! (VIDEO)

Dodala je da administracija planira da pruži preporuke za digitalne sertifikate o vakcinaciji kako bi postojali primenljivi standardi širom zemlje.

U Čikagu su gradske vlasti plasirale ideju o programu „Vax Pass“, koji bi vakcinisanim ljudima pružio posebne pogodnosti i popuste.

Dr Arvadi naglasila je da „Vax Pass“ ne treba mešati sa kovid pasošem. Takav pasoš, rekla je, neće biti potreban u Čikagu. Država Ilinois pak ne planira da taj program bude šire u upotrebi.

Izvor: Nbc Chicago Foto: Pixabay

Advertisement