Chicago, IL
39°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 6mph WNW
Humidity: 65%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
37°F
36°F
36°F
36°F
36°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

DOBRE VESTI, ALI SAMO ZA VAKCINISANE: Amerika od danas otvorena za putnike iz inostranstva!


Putnici iz inostranstva od ponedeljka, 8. novembra, posle skoro dve godine, mogu ponovo da putuju u SAD, ali samo ako su u potpunosti vakcinisani. Uz potvrdu o vakcinaciji neophodan je i negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata. Aviokompanije su upozorile da će vreme čekanja za ukrcavanje na let biti duže nego obično, zbog provere potvrda o vakcinaciji i negativnom testu.

U Ameriku nisu mogli da putuju oni koji su 14 dana pred dolazak boravili u Britaniji, 26 zemalja Šengena, Irskoj, Kini, Indiji, Južnoafričkoj republici, Iranu i Brazilu. Iz Srbije se i do sada moglo putovati u SAD, ali će sada tu mogućnost imati samo oni koji su kompletno vakcinisani.

Bela kuća je potvrdila da su deca mlađa od 18 godina izuzeta od novih pravila, kao i osobe sa zdravstvenim problemima.

SAD priznaju vakcine koje je odobrila tamošnja Uprava za hranu i lekove (FDA) – Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, kao i vakcine koje je odobrila SZO, među kojima su Astra Zeneka, Sinofarm i Sinovak.

Među odobrenim vakcinama nije ruski Sputnjik V, tako da građani iz regiona koji su vakcinisani tom vakcinom, ne mogu da putuju u SAD.

Zbog uslova koje su postavile američke vlasti, mnogi putnici koji su primili vakcine koje se koriste u drugim delovima sveta – kao što su ruski Sputnjik V ili kineski KanSino – pokušavaju da se imunizuju vakcinama koje su američke vlasti odobrile, prenosi agencija Asošijeted pres.

Meksiko je dobio gotovo 12 miliona doza vakcine KanSino i gotovo 20 miliona doza Sputnjika V. Stanovnici koji su primili dve doze tih vakcina sada pokušavaju da prime dodatnu Fajzerovu, Moderninu, Astra Zenekinu ili Džonson i Džonson, u nadi da će im to omogućiti da pređu granicu.

Sputnjik V se koristi u oko 70 zemalja širom sveta, ali ga još nisu odobrili ni FDA ni SZO. Gotovo milion ljudi u Mađarskoj je primilo rusku vakcinu.

Mađarska je jedna od samo dve članice EU u kojima je odobrena upotreba Sputnjika V. U Slovačkoj je tu vakcinu primilo manje od 20.000 ljudi.

U Rusiji, gde je najšira upotreba Sputnjika, građani takođe pokušavaju da se imunizuju vakcinama koje su odobrile SAD ili SZO da bi mogli da putuju u inostranstvo. Pojedini putuju u Srbiju, gde su uz rusku odobrene i Fajzer-Bajontek, Sinofarm i Astra Zeneka vakcine.

Moskva je kritikovala planova SAD da izostavi Sputnjik sa spiska odobrenih vakcina.

“Nema ni jednog razloga za tu odluku. Efikasnost i bezbednost Sputnjik V vakcine su potvrdili ne samo eksperti, već je to urađeno i tokom primene u praksi”, rekao je Leonid Slucki, predsedavajući spoljnopolitičkog odbora ruske Dume.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija i dalje ispituje rusku vakcinu i još nije poznato kada bi mogla da bude odobrena za hitnu upotrebu.

Mađarska vlada sklopila je bilateralne sporazume sa 24 države – među kojima su Rusija, Srbija, Mongolija, Gruzija i Kazahstan – o međusobnom priznanju dokaza o imunizaciji, bez obzira na to o kojoj vakcini je reč.

Mađarsko Ministarstvo inostranih poslova navelo je za AP da je otvoreno za sličan dogovor sa SAD, ali da trenutno “nema pregovora o tom pitanju”.

Izvor: Glas Amerike Foto:

YOU MAY LIKE