Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 54%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
34°F
32°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 36°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

DOBRA STRANA PADAVINA: Napunilo se Zaovinsko i Zlatarsko jezero!

Sa polupraznih jezera na zapadu Srbije prethodnih meseci stizale su alarmantne slike golih stena i živog blata. Tek nakon obilnih padavina jezero Zaovine je konačno puno skoro do vrha.

“Od kako su pali sneg i kiša, stanje se znatno popravilo. Voda je upumpavana sa Drine tako da je nivo skoro pri samom vrhu. To nas zaista raduje, jer su one slike kod svih nas meštana budile jezu ali i strah od pokretanja kliišta”, kažu za RINU meštani Zaovina.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Osim Zaovinskog konačno se napunilo i Zlatarsko jezero na Кokinom Brodu kod Nove Varoši. Nivo ovog jezera prethodnih meseci je bio toliko nizak da su iz vode izronili i ostaci crkve i nadgrobnih spomenika koji su potopljeni polovinom prošlog veka. Sanovnici ovih područja plašili su se da zbog pada vodostoja ne dođe do pomora biljnog i životieskog sveta, ali to se nije desilo.

“Stručne službe Drinsko-Limskih HE redovno obilaze i snimaju stanje akumulacija, ispituje se kvalitet voda, a sve u skladu sa vodnom dozvolom. Izveštaji su se redovno dostavljali vodnoj inspekciji i Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“. Nizak nivo akumulacija koji smo imali prethodnih meseci nije uticao da biljni i životinjski svet bude ugrožen, kažu u EPS-u.

POVEZANE TEME:

LEPOTA ‘SRPSKOG BLEDA’ OSTAVLJA BEZ DAHA: Na ovom poluostrvu živi samo nekoliko stanovnika i svi se prezivaju isto! (FOTO)

STEFANOVA ŠUMA NA PADINAMA OVČARA: Mladić posadio na desetine stabala i pokrenuo akciju! (FOTO)

NA KROVU ZAPADNE SRBIJE: Igor otkupio imanje, sada uzgaja retke i zaboravljene vrste životinja! (FOTO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE