Chicago
34°
Cloudy
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 17mph WNW
Humidity: 91%
Pressure: 29.48"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DOBITNIK PULICEROVE NAGRADE TVRDI: Amerikanci postavili eksploziv na Severni tok, a Norvežani ga aktivirali!

Bela kuća tvrdi da je ovo „laž i potpuna fikcija“, sličan komentar dala je i CIA – „Ova tvrdnja je potpuno lažna.”

Američki ronioci postavili su eksploziv ispod “Severnog toka” tokom NATO vežbi “Baltops” u leto 2022. godine a Norvežani su ga aktivirali tri meseca kasnije, tvrdi Sejmur Herš američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade.

“Prošlog leta, mornarički ronioci, koji su delovali pod okriljem NATO vežbi poznatih kao ‘Baltops 22’ , postavili su daljinski aktivirane eksplozivne naprave koje su tri meseca kasnije uništile tri od četiri gasovoda Severni tok”, naveo je Herš na svojoj veb stranici pozivajući se na obaveštene izvore.

Dva gasovoda, koji su zajedno poznati kao “Severni tok 1”, snabdevali su Nemačku i veći deo zapadne Evrope jeftinim ruskim prirodnim gasom više od jedne decenije. Drugi gasovod, “Severni tok 2”, je izgrađen, ali još nije bio u funkciji.

Posle početka Specijalne vojne operacije u Rusiji, američki predsednik Džozef Bajden je video gasovode kao način da Vladimir Putin koristi prirodni gas za svoje političke i teritorijalne ambicije.

Zamoljena za komentar, Adrijen Votson, portparolka Bele kuće navela je da je ovo “lažna i potpuna fikcija”.

Tami Torp, portparol Centralne obaveštajne agencije, slično je napisala: “Ova tvrdnja je potpuno lažna.”

Bajdenova odluka da sabotira gasovode došla je nakon više od devet meseci veoma tajne debate unutar vašingtonske nacionalne bezbednosne zajednice o tome kako najbolje postići taj cilj. Pitanje nije bilo da li izvršiti misiju, već kako je obaviti tako da se ne pronađu odgovorni, tvrdi Herš.

PROČITAJTE VIŠE:

Postojao je vitalni birokratski razlog za oslanjanje na diplomce škole ronjenja centra u gradu Panama. Ronioci su bili samo mornarica, a ne članovi američkih specijalnih snaga, čije tajne operacije moraju biti prijavljene Kongresu i rukovodstvu Senata i Predstavničkog doma, takozvanoj Grupi osam.

Bajdenova administracija je činila sve što je bilo moguće da izbegne curenje jer se planiranje odvijalo krajem 2021. i u prvim mesecima 2022. godine.

Predsednik Bajden i njegov tim za spoljnu politiku, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, državni sekretar Entoni Blinken i Viktorija Nuland, državni podsekretar za politiku bili su glasni i dosledni u svom neprijateljstvu prema gasovodima, koji su išli jedan pored drugog ispod Baltičkog mora od dve različite luke na severozapadu Rusije u blizini granice sa Estonijom, prolazeći blizu danskog ostrva Bornholm pre nego što završe u severnoj Nemačkoj.

Direktna ruta, koja je zaobišla svaku potrebu za tranzitom kroz Ukrajinu, bila je blagodet za nemačku privredu, koja je uživala u obilju jeftinog ruskog prirodnog gasa, dovoljnog da pokreće fabrike i greje domove, dok je nemačkim distributerima omogućavalo da prodaju višak gasa, i zarađuju širom Zapadne Evrope.

Bila je to akcija koja bi mogla da se isprati do administracije koja je tako prekršila obećanje da će izbeći direktan sukob sa Rusijom. Tajnost je bila neophodna, piše Herš.

Vašington i njegovi antiruski NATO partneri su od prvih dana smatrali “Severni tok 1” pretnjom zapadnoj dominaciji.

Američki politički strahovi su bili stvarni, piše Herš. Putin bi sada imao dodatni i preko potreban glavni izvor prihoda, a Nemačka i ostatak Zapadne Evrope postali bi zavisni od jeftinog prirodnog gasa koji isporučuje Rusija, dok bi umanjili evropsko oslanjanje na Ameriku. U stvari, upravo se to dogodilo.

“Severni tok 1” je bio dovoljno opasan, prema mišljenju NATO-a i Vašingtona, ali “Severni tok 2”, čija je izgradnja završena u septembru 2021. godine, bi, ako bi ga odobrili nemački regulatori, udvostručio količinu jeftinog gasa koja bi bila dostupna Nemačkoj i Zapadnoj Evropi. Drugi gasovod bi takođe obezbedio dovoljno gasa za više od 50 odsto godišnje potrošnje Nemačke.

Sve dok je Evropa ostala zavisna od gasovoda za jeftin prirodni gas, Vašington se plašio da će zemlje poput Nemačke nerado snabdevati Ukrajinu novcem i oružjem koje joj je potrebno da porazi Rusiju, piše američki novinar.

U decembru 2021. godine Džejk Salivan je sa novoformiranom radnom grupom razmatrao kako odgovoriti na sve češća upozorenja da se nešto dešava u Ukrajini. To će, piše Herš, biti prvi u nizu tajnih sastanaka u Beloj kući.

Na jednom od tih sastanaka, smišljeno je da se sabotira “Severni tok”. Mornarica je predlagala direktan napad novom podmornicom. Vazduhoplovstvo je predlagalo da bace bombe na daljinsko aktiviranje. CIA je insistirala na tajnosti.

Plan je skovan – ronioci američke mornarice iz Paname postaviće eksploziv koji će se kasnije daljinski aktivirati.

Pokrenuta je tajna misija sa poverljivim ljudima koji su pronašli kablove toka uz pomoć podmornica i podvodnih vozila i prisluškivali Ruse, prenosi RT.

Mnogi su, navodi Herš, sumnjali u uspeh misije budući da su ruske snage patrolirale tim vodama a nije bilo naftnih platformi koje bi mogle da se iskoriste kao izgovor za silne zarone. Uprkos svemu, CIA operativci su nastavili po planu.

Sam Bajden je po početku Specijalne vojne operacije poručio da u slučaju “ruske invazije” “Severni tok neće postojati”, što je šokiralo mnoge koji su učestvovali u pripremi sabotaže.

“Bilo je to kao da stavite atomsku bombu u Tokiju i kažete Japancima da ćete je detonirati”, rekao je izvor.

“Plan je bio da se ništa ne objavljuje javno. Bajden to jednostavno nije shvatio ili je ignorisao ignorisao”, dodao je izvor.

POVEZANE TEME:

TLO SE NE SMIRUJE: Srbiju u jednom danu pogodila tri zemljotresa!

ZAUVEK U SEĆANJU: Preminuo legendarni Ćiro Blažević!

TO MOŽE SAMO JOKIĆ: Srpski as zabeležio tripl-dabl pre poluvremena utakmice! (VIDEO)

Izvor: Politika.rs
Foto: Printscreen Facebook

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!