Published 3 months ago

By Serbian Times

DIVNE VESTI IZ PARIZA: Otvara se još jedno odeljenje srpske škole, raste broj mališana u klupama!

Od kada je došla na čelo srpske dopunske škole u Francuskoj, koja radi pri ministarstvu obrazovanja, na mesto koordinatora, Blaženka Trivunčić, svojim radom i energijom učinila je da odeljenja srpske dopunske škole rastu kao pečurke.

U skoro svim delovima Francuske broj đaka raste a od njenog dolaska se upetostručio. Tu ne treba zaboraviti i sve prosvetne radnike koji takođe imaju ogroman doprinos što je sve podignuto na ovako visok nivo.

Gospođa Trivunčić je za portal Svi Srbi u Parizu rekla da je napravljen još jedan uspeh a to je oformljivanje još jednog odeljenja u pariskom predgrađu Le Bourget (Burže). Dodala je da deca koja će pohađati nastavu, imaće priliku da uče ćirilicu čuvajući na taj način jezik i tradiciju što je od ogromnog značaja na očuvanje srpskog identiteta u inostranstvu.

PROČITAJTE VIŠE:

Uz svesrdnu pomoć Biljane Filipović, koja je u savetu roditelja, održan je najpre sastanak sa gospodinom Žanom Batistom Borsalijem, predsednikom Opštine u ovom mestu pariskog predgrađa, a povodom osnivanja grupe u Buržeu. Sastanku je prisustvovao gospodin Mehdi Aslun, odgovoran za udruženja na teritoriji ove opštine, učiteljica Ljiljana Simić, potpredsednica Udruženja „Srbija“ iz Bondija, na čijem je čelu Goran Vukić, i koordinatorka nastave Blaženka Trivunčić. Opština će Udruženju dodeliti odgovarajuću prostoriju za izvođenje nastave na srpskom jeziku.

Uz zahvalnost gospođi Biljani, srpskom udruženju i predstavnicima francuskih vlasti, veruje se da će se stvoriti svi uslovi da se brojnoj srpskoj zajednici prvi put obezbedi mogućnost pohađanja nastave na srpskom jeziku, koju organizuje i finansira Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Ovom prilikom pozivamo sve porodice koje žive u Buržeu da upišu svoju decu na časove srpskog jezika, istorije i kulture. Podsećamo da se u srpskim školama stvaraju neraskidiva prijateljstva između naše dece.

POVEZANE TEME:

ILIJA JE USPEŠAN FOTOGRAF U NJUJORKU: “Pomalo nedostaje ono naše kako ćemo – lako ćemo, ali posao fotografa se više ceni u Americi“ (FOTO)

VELIKO PRIZNANJE ZA SRPSKU NAUČNICU U AMERICI: Jelena Vučković izabrana u Nacionalnu akademiju nauka, među 500 Nobelovaca!

TRI SRPSKE ODBOJKAŠKE GRACIJE OSVAJAJU AMERIKU: Vanja, Ana i Ema igrale u istom timu u Srbiji, sada dominiraju na koledžima (VIDEO)

Izvor: Svi Srbi u Parizu
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE