Chicago
37°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph N
Humidity: 94%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
45/34°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

DIVNE VESTI IZ AUSTRIJE: U Beču svečano otvoren Centar za srpsku duhovnu muziku!

Pri Eparhiji Srpske pravoslavne crkve za Austriju, Švajcarsku, Italiju i Maltu od ove godine deluje Centar za crkvenu muziku koji nosi ime poznatog srpskog muzikologa, dirigenta i akademika Dimitrija Stefanovića.

Centar srpske duhovne muzike je službeno otvoren sinoć u Sabornoj crkvi Svetog Save u Beču, najpre svečanim koncertom u hramu, posle kog je održan prijem u prostorijama Srpske crkvene opštine. Domaćin manifestacije i pokrovitelj Centra je Vladika Andrej, episkop Eparhije austrijsko-švajcarske.

Centar za duhovnu i crkvenu muziku „Dimitrije Stefanović“ okuplja i objedinjuje muzičare iz školskog i akademskog pogona, dirigente i horove iz Eparhije i matice u Srbiji, a po projektima i drugih evropskih i prekomorskih dioceza Srpske pravoslovna crkve.

Reč je o laičkoj organizacija pri Crkvi posvećene razvoju kvaliteta horskog pevanja duhovne muzike i liturgijsko-pevničke pratnje.

Ciljevi su napredak, očuvanje i popularizacija srpske crkvene muzike i kulture, kao i negovanje srpskog identiteta van Matice. Centar će se aktivno baviti izdavaštvom, istraživanjem i restauracijom srpske i uopšte slavenske pravoslavne muzike. U praktičnom delu, planirani su međunarodni susreti horova i dirigenata, intenzivne horske radionice, dečje letnje muzičke škole, brojni kursevi, koncerti i festivali.

PROČITAJTE VIŠE:

U skladu sa digitalnim dobom, radiće i onlajn škola pojanja, koju vodi protojerej Nenad Mihajlović.

Austrijsko-švajcarska eparhija je i do sada bila vrlo aktivna u uključivanju muzički darovitih laika u crkvene horove. Iza horova liturgijske pratnje koji nastupaju na službama u četiri bečka hrama, stoji veliko znanje, trud i vreme poslenika sa obe strane, uz entuzijazam mlade generacije Srba koji se ovde školuju. Sa osnivanjem ovog centra, ta vredna i predana delatnost se podiže na viši nivo.

Dimitrije Stefanović, čije ime Centar nosi, veliko je ime duhovne srpske i vizantijske muzike. Rođen je u Pančevu 1929, umro u Beogradu pre dve godine. Studirao je na Filosofskom fakultetu i Muzičkoj akademiji u Beogradu, magistrirao i doktorirao u Oksfordu. Radio je po čitavom svetu na negovanju tradicija slovensko-vizantijske muzike, horskog i liturgijskog pojanja, sarađivao sa svetskim stručnjacima na tom području i sam bio jedan od njih.

Od 1985, dr. Stefanović je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, između 2007. i 2015. i njen generalni sekretar.

Detalji o planiranim manifestacijama Centra za duhovnu muziku „Dimitrije Stefanović” mogu se dobiti sa njegove stranice na društvenim mrežama.

POVEZANE TEME:

EKSKLUZIVNI INTERVJU, ANA POPOVIĆ, SVETSKA BLUZ KRALJICA: Kako sam muzikom izlečila rak (VIDEO)

MUDROSTI I ČUDA MANASTIRA DEČANI: Iguman najveće kosovske svetinje govori o životu s Bogom i među zlom (VIDEO)

PRAVOSLAVNO ČUDO NA NAJMANJEM KARIPSKOM OSTRVU: Preko 100 Srba se pričestilo na liturgiji za veliki praznik! (FOTO+VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)