Chicago, IL
68°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 14mph S
Humidity: 35%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 2
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By admin

DIVAN GEST HILANDARA: Manastir poklanja 20.000 litara vina porodici kojoj je oteto vino na Kosovu!

Srpski manastir Hilandar kontaktirao je porodicu Petrović iz Velike Hoče, vlasnike Vinice Petrović, sa namerom da podrži njihovu borbu za opstanak na Kosovu i Metohiji i tim povodom pokloniće im 20.000 litara hilandarskog vina.

Vlasnik vinarije Srđan Petrović je prihvatio poklon i kazao da mu je vino oduzeto samo zato što je glavni akter filma „Čekajući Handkea“ koji govori o položaju Srba na KiM i njihovoj borbi za opstanak.

Oduzimanje vina nema nikakvog utemeljenja u zakonima i propisima, a manastir Hilandar kao kuća svih Srba posebno brine za Srbe na Kosovu i Metohiji,.

– Srđan i njegova porodica nisu sami, Hilandarci su sa njima i svim Srbima na Kosovu i Metohiji. Na ovaj način bar delom će biti nadoknađena šteta načinjena Petrovićima nasilnim i protivpravnim oduzimanjem vina iz njihove vinarije u Velikoj Hoči – navodi se u saopštenju manastira, a prenosi Central media.

Vino će Petrovići skladištiti u Centralnoj Srbiji kako ponovo ne bi došlo do oduzimanja.

Podsetimo, porodici Petrović je policija tzv. Kosova nasilno otela 42.000 vina i rakije iz njihove porodične vinarije. Drama je trajala dva dana tokom kojih je kuća porodice bila pod okupacijom.

Izvor: Novosti Foto: Hilandar

YOU MAY LIKE