Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

DIREKTORKA ŠKOLE U ČIKAGU: Izvinjavam se srpskoj zajednici zbog pocepanih zastava, ponosna sam na Vašu decu!

Nakon incidenta koji se desio prošlog vikenda, kada su u srednjoj školi “Niles West” u predgrađu Čikaga iscepane i pobacane srpske zastave, redakciji Serbian Timesa se javila direktorka škole Karen Riter, koja kaže da su počinioci kažnjeni i da njena škola osuđuje svaki vid nacionalne mržnje.

Gospođa Riter je, inače, u međuvremenu održala sastanak sa roditeljima srpske dece koja pohađaju ovu školu, pa je zatim otišla da se i lično izvini đacima, članovima srednjoškolskog “Srpskog kluba”, o čemu je naš portal već pisao.

Podsećamo, u prvi mah nepoznati počinioci uništili su zid koji su srpskim simbolima ukrasili naši srednjoškolci tokom manifestcije “Međunarodni vikend”. Incident se ponovio i narednog dana, da bi nakon protesta naših učenika, njihovih roditelja, kao i naših profesora koji rade u školi, na video snimcima sigurnosnih kamera otkriveno da su počinioci albanski i bošnjački student.

NACIONALNA MRŽNJA KAO POZADINA INCIDENTA; Pokiudane srpske zastave na “Međunarodnom vikendu” u Niles West High School

-Hvala vam na strpljenju dok smo u školi istraživali i preduzeli korake da rešimo situaciju. Saznali smo da su dva učenika iskazala nepoštovanje prema srpskoj zastavi tokom “Međunarodne nedelje”. Iz video snimka saznali smo i da su manje zastave nekoliko puta padale same od sebe jer nisu bile dobro pričvršćene za zid, kaže gospođa Riter za Serbian Times, a na pitanje da li su počinioci kažnjeni i koliko njihovo delo smatra ozbiljnim, dodaje:

-Smatramo da je nepoštovanje nacionalne zastave bilo koje zemlje ozbiljan prekršaj. Identifikovani su učenici koji nisu poštovali srpsku zastavu i izrečene su odgovarajuće posledice. Razgovarali smo o ovom pitanju sa učenicima kao i sa roditeljima i dali im do znanja da takvo nepoštovanje ne pripada školi Niles West i da se neće tolerisati.

RAZLIČITOST JE BOGATSTVO: Karen Riter u svojoj školi i u svom timu ima ljude mnogih nacija, rasa i vera

Osuđujemo svaki oblik mržnje, bilo da su bazirani na polu, rasi, etničkoj pripadnosti, veri ili zemlji porekla, i zaštitićemo naše učenike od toga. Niles West je divno raznolika škola, i ako već ne možemo da kontrolišemo sukob koji se dešava na globalnom nivou, možemo da kontrolišemo sopstveno ponašanje i poštovanje jednih prema drugima unutar zidova nađe škole. Nastavićemo da obrazujemo naše učenike o važnosti razumevanja tuđih perspektiva, gledanja dalje od međusobnih razlika i poštovanja kulture drugih, tokom Međunarodne nedelje i tokom cele školske godine, odlučna je direktorka Niles West High School.

Ona ističe da u njenoj školi rade i uče ljudi iz mnogih kulturnih sredina i da želi da se svi učenici i osoblje osećaju bezbedno i prijatno.

-„Ovde mržnja nema dom“ je moto našeg okruga, živimo po tim rečima i očekujemo da i svi naši učenici žive po tim rečima. Saosećamo sa srpsko-američkom zajednicom i izvinjavamo se zbog štete koju je ovaj incident mogao naneti. Ponosni smo na naše srpske studente koji su izabrali da krenu dobrim putem i da ne uzvrate na provokaciju, konstatuje Karen Ritzer, direktorka Niles West High School.

“OVDE MRŽNJA NEMA DOM”: Počinioci incidenta kažnjeni, direktorka se izvinila srpskoj zajednici

Razgovarao: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)