Connect with us

Dijaspora

DIJASPORA ODAHNULA: Od sutra lakši ulazak u Austriju i Holandiju za srpske državljane!

Published

on

Austrija je Srbiju uvrstila u bezbedne zemlje u vezi s pandemijom koronavirusa, što će omogućiti lakše putovanje srpskim državljanima u tu zemlju. Građani Srbije od sutra mogu bez ikakvih ograničenja mogu da uđu i u Holandiju.

Od sutra, kada stupa na snagu nova uredba Ministarstva zdravlja Austrije, građani Srbije mogu lakše da putuju u Austriju.

Pored Srbije na listu bezbednih zemalja dodate su SAD, Severna Makedonija, Albanija, Hongkong, Japan, Makau, Saudijska Arabija, Tajvan, Tajland i Vijetnam.

Građani tih zemalja mogu da uđu u Austriju uz sertifikat o vakcinaciji ili negativnim testom, odnosno lekarskim atestom o preležanoj infekciji kovid-19.

Austrija ovim sprovodi u praksu odluku ambasadora EU od prošle nedelje.

Od uvođenja restriktivnih mera, na granicama u Austriju je bio onemogućen ulazak srpskih državljana u turističke svrhe.

Samo oni koji imaju boravišne dozvole ili posebne razloge mogli su ući u zemlju, najpre isključivo s negativnim pi-si-ar testom i obaveznim desetodnevnim karantinom, a od skoro bez karantina ako su vakcinisani.

Putnici iz Srbije u Holandiju mogu bez testa i karantina

Putnici iz Srbije, kao i iz Albanije, Severne Makedonije, SAD, Libana i Tajvana, od 24. juna mogu da uđu u Holandiju bez ikakvih ograničenja, javlja sajt Šengen viza info.

Kako navodi, to znači da putnici iz ovih šest zemalja, uključujući turiste, neće morati da pokažu test na koronavirus niti potvrdu o vakcinaciji, a neće morati ni da idu u karantin, prenosi Tanjug.

Odluku je objavila Vlada Holandije, po preporuci Saveta EU da se navedene države dodaju da listu EU epidemiološki bezbednih zemalja trećeg sveta, čijim građanima bi trebalo dozvoliti putovanja u EU koja se ne smatraju neophodim.

Međutim, oni koji dolaze u Holandiju avionom moraće da popune izjavu o zdravstvenom stanju, koju neke avio-kompanije dozvoljavaju da se popuni u digitalnom formatu kada se putnik prijavi na let.

“Ako dolazite iz države gde je rizik od zaražavanja kovidom-19 nizak (bezbedne države), ne morate da pokažate negativan rezultat testa kada putujete u Holandiju. Takođe, ne morate da idete u samoizolaciju po dolasku u Holandiju”, saopštila je vlada te zemlje.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

Advertisement