Chicago
37°
Rain
6:53 am5:15 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 12mph NE
Humidity: 92%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
FriSatSun
34/21°F
43/27°F
46/30°F

Published 2 months ago

By admin

DETALJAN VODIČ: Evo šta je sve potrebno da biste izvadili vozačku dozvolu u SAD!

Vožnja je najpopularniji i najlakši vid transporta u Americi. Ipak, ako ste stranac, ova mogućnost vam neće dugo biti dostupna obzirom da postoji ograničeno vreme u okviru kojeg možete koristiti svoju vozačku dozvolu za strane državljane.

U ovom vodiču ćete saznati sve što treba da znate o procesu dobijanja američke vozačke dozvole.

Na samom početku je važno znati da, kao i za mnoge druge stvari u čitavoj Americi, svaka država ima svoja sopstvena pravila, što važi i za prevoz i pravila po pitanju vožnje. Iako su određene procedure i pojedinosti veoma slične svuda, postoje i razlike o kojima moramo voditi računa. Kako biste dobili tačne i precizne informacije o pravilima vožnje u konkretnoj državi, posetite oficijalnu internet stranicu ili stupite u kontakt sa relevantnom državnom agencijom odgovornom za prevoz.

Korišćenje vozačke dozvole za strane državljane

Posetioci Sjedinjenih Država mogu nastaviti da koriste svoje vozačke dozvole (za strane državljane) neko vreme sve dok je napisana odnosno izdata na engleskom jeziku. Međutim, ako to nije slučaj, morate se prijaviti za međunarodnu vozačku dozvolu iz svoje zemlje porekla. Ova dozvola služi kao prevod vaše originalne vozačke dozvole pa je vrlo važno da imate obe dozvole sa sobom kada vozite.

Dok turisti i posetioci mogu koristiti ovu pogodnost u vremenskom trajanju od jedne godine, ako dobijete prebivalište u Sjedinjenim Državama, u zavisnosti od zemlje u kojoj ćete živeti, imate od 30 do 90 dana da dobijete svoju američku vozačku dozvolu. U većini slučajeva, to znači da ćete morati da se prijavite za novu dozvolu kao da aplicirate za nju po prvi put. Ipak, neke zemlje imaju ugovore o reciprocitetu sa Sjedinjenim Državama koji omogućava njihovim građanima da jednostavno razmene originalnu dozvolu sa američkom.

Kako da se prijavite za američku vozačku dozvolu?

Većina imigranata koji žele da dobiju vozačku dozvolu u Americi, moraće da prođu kroz ceo postupak prijave. Detalji ove procedure, kao što su dokumenta koja morate priložiti i nadoknade koje morate platiti, će se razlikovati od države do države ali su uobičajeni koraci obično isti.

Korak br. 1: Spremite sva dokumenta koja su vam potrebna

Pre nego što odete u svoju filijalu Odeljenja za motorna vozila (Department of Motor Vehicles), budite sigurni da ste spremili sva dokumenta koja su vam potrebna. Obično su neka od sledećih dokumenata potrebna za prijavu:

 • Vrsta identifikacije sa vašim imenom i slikom kao i datumom rođenja (pasoš)
 • Vaš socijalni broj ili dokaz o tome da ga ne možete imati
 • Dokaz o legalnom boravku u Sjedinjenim Državama (viza, trajna boravišna karta, potvrda o prebivalištu, itd)
 • Dokaz o prebivalištu u državi (državna identifikaciona karta, račun za komunalne usluge, izvod iz banke, itd)
 • Vaša internacionalna vozačka dozvola
 • Slika iz pasoša (u nekim slučajevima će biti zadržana tokom procesa prijave)
 • Nakon ovoga ćete popuniti formular za prijavu sa svojim ličnim podacima.

Zakonski dozvoljena starost za vožnju varira širom zemlje pa proverite da li ispunjavate sve uslove kako biste se prijavili za dozvolu. Međutim, ako imate 21 godinu ili više, zakonski ste dovoljno stari da polažete bilo gde pa ovo neće biti problem.

Korak br. 2: Platite nadoknade

Nadoknade za vozačku dozvolu zavise od države u kojoj živite. Neke države naplaćuju jednokratnu naknadu u iznosu od 30 do 90 dolara dok vam druge mogu naplatiti malu sumu (5 dolara) svake godine. U zavisnosti od države, ovaj korak može doći kasnije jer vam se na nekim mestima naplaćuje prijava a na drugim izdavanje dokumenata.

Korak br. 3: Polaganje testa

Kako biste dobili svoju dozvolu, morate proći pismeni test i test vožnje.

Pismeni test uključuje od 20 do 50 pitanja o pravilima u saobraćaju i propisima države. Vreme za polaganje testa može biti mereno a ponekad i ne. Takođe, možete polagati test na svom maternjem jeziku. Možete učiti iz državnog priručnika kao i vežbati radeći online test.

Kada položite pisani test, morate zakazati polaganje vožnje. Pored vožnje, očekujte da ćete biti zamoljeni da pokažete svoje umeće parkiranja i vožnje unazad kao i poznavanje vozila i njegovih komandi. Ispit može trajati od 30 do 40 minuta.

Ako ne položite test vožnje prvi put, neke države zahtevaju da sačekate nekoliko dana do ponovnog polaganja. Moguće su i dodatne naknade za naknadna polaganja. Takođe, u nekim mestima, tri neuspela pokušaja znače da morate da ponovite proces prijave ispočetka.

Korak br.4: Proverite svoj vid

Iako vas zakon ne obavezuje da prođete temeljan lekarski pregled za dobijanje dozvole, potrebno je da testirate vid pre nego što dobijete sertifikat za vožnju. To možete uraditi u vašoj lokalnoj filijali Odljenja za motorna vozila ili zatražite medicinskog stručnjaka koji će vam izdati izveštaj o ispitivanju vida.

Ako su vam za vožnju potrebne naočare ili sočiva, na vašu dozvolu mogu biti stavljena određena ograničenja. Vozači sa vrlo slabim vidom ili posebnim sočivima, mogu takođe dobiti dodatna ograničenja koja će im omogućiti vožnju samo danju.

Ovak korak bi mogao doći i ranije pre nego što položite praktični ispit.

Korak br.5: Preuzmite svoju dozvolu!

Jednom kada su sva dokumenta predata i ispiti položeni, dobićete privremenu dozvolu koja će vam biti validna između 30 i 90 dana, u zavisnosti od države. Svoju trajnu dozvolu ćete dobiti poštom.

Vozačke dozvole u Sjedinjenim Državama mogu služiti kao vid identifikacije koju možete koristiti da glasate, da ste punoletni ili, u nekim slučajevima, da letite domaćim letovima.

U većini država, vozačke dozvole su validne osam godina, ali ovo može varirati. Neke države zahtevaju obnovu nakon četiri godine dok druge dozvoljavaju da imate svoju dozvolu dok ne napunite 65 godina. Možete proveriti pravilo za obnovu vozačkih dozvoli za svoju državu onajn.

Sporazumi o uzajamnosti

Neke države imaju takozvani Sporazum o uzajamnosti sa drugim zemljama. Ovo znači da, ako vam je dozvola izdata od strane jedne od sledećih država, možete je jednostavno zameniti za američku vozačku dozvolu te države (i obrnuto) bez polaganja bilo kakvih testova.

Te zemlje su:

 • Kanada
 • Francuska
 • Nemačka
 • Južna Koreja
 • Tajvan
 • Japan

Imajte na umu da podobnost za razmenu zavisi od države u kojoj se nalazite jer su ovi ugovori specifični od države do države. Takođe, imajte na umu da ćete možda morati da platite određene takse i proverite vid kako biste dobili svoju američku vozačku dozvolu. Ako vaša zemlja nije na ovoj listi, možda i dalje vredi proveriti da li su se pravila promenila.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Chicago Glasnik
Foto: Free State Justice

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
GOVOR PATRIJARHA U ČIKAGU: Ne treba deci previše da pričate o Bogu, o tome kakvi treba da budu, nego da im budete najbolji primer! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!