Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 6 months ago

By admin

DETALJ SA ELIZABETINE SAHRANE ODUŠEVIO SRBE: Pravoslavne ikone usred Vestminsterske opatije! (FOTO, VIDEO)

Državna sahrana kraljice Elizabete II održana je u Vestminsterskoj opatiji. Događaj su pratili miliona gledalaca širom sveta, a neki od njih, naročito oni iz Srbije primetili su jedan interesantan detalj – dve pravoslavne ikone. Otkud one u srcu anglikanske crkve?

Prema podacima koji se mogu naći na zvaničnom sajtu Vestminsterske opatije ikone Hrista spasitelja i Bogorodice sa Isusom postavljene su u naosu opatije 25. marta 1994. godine.

Izložene su na stubovima nedaleko od groba Neznanog vojnika (neidentifikovanog britanskog vojnika koji je poginuo tokom Prvog svetskog rata. Od svih nadgrobnih spomenika koji se nalaze u opatiji, jedino je taj grob zabranjeno gaziti).

-Ikone kao istaknuti hrišćanski simbol postavili smo kako bismo podsetili posetioce na glavnu funkciju opatije kao crkve koja radi i u kojoj se vernici mole. Oni takođe označavaju tačke gde posetioci mogu zapaliti zavetne sveće (prvi put uvedene tokom perioda pre Zalivskog rata 1990. godine) i izgovarati molitve – navodi se na sajtu opatije.

Ikone su delo ruskog umetnika Sergeja Federova i nose karakteristike vizantijskog stila slikarstva iz 11. veka.

Iako nekome sa strane potez postavljanja pravoslavnih ikona usred anglikanskog hrama može delovati neobično, dve crkve su zapravo veoma bliske.

Suprug pokojne kraljice, princ Filip, kršten je u pravoslavlju ali je, da bi se oženio Elizabetom, promenio veru. Njegov sin, sadašnji kralj Čarls III, pokazuje veliko interesovanje i poštovanje prema pravoslavlju. Do sada je nekoliko puta posetio Svetu Goru i Hilandar i tamo boravio po mesec dana.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Istorijski Zabavnik
Foto: Printscreen YouTube / Channel 4 News

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)