Connect with us

događaji

DETALJ SA ELIZABETINE SAHRANE ODUŠEVIO SRBE: Pravoslavne ikone usred Vestminsterske opatije! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Državna sahrana kraljice Elizabete II održana je u Vestminsterskoj opatiji. Događaj su pratili miliona gledalaca širom sveta, a neki od njih, naročito oni iz Srbije primetili su jedan interesantan detalj – dve pravoslavne ikone. Otkud one u srcu anglikanske crkve?

Prema podacima koji se mogu naći na zvaničnom sajtu Vestminsterske opatije ikone Hrista spasitelja i Bogorodice sa Isusom postavljene su u naosu opatije 25. marta 1994. godine.

Izložene su na stubovima nedaleko od groba Neznanog vojnika (neidentifikovanog britanskog vojnika koji je poginuo tokom Prvog svetskog rata. Od svih nadgrobnih spomenika koji se nalaze u opatiji, jedino je taj grob zabranjeno gaziti).

-Ikone kao istaknuti hrišćanski simbol postavili smo kako bismo podsetili posetioce na glavnu funkciju opatije kao crkve koja radi i u kojoj se vernici mole. Oni takođe označavaju tačke gde posetioci mogu zapaliti zavetne sveće (prvi put uvedene tokom perioda pre Zalivskog rata 1990. godine) i izgovarati molitve – navodi se na sajtu opatije.

Ikone su delo ruskog umetnika Sergeja Federova i nose karakteristike vizantijskog stila slikarstva iz 11. veka.

Iako nekome sa strane potez postavljanja pravoslavnih ikona usred anglikanskog hrama može delovati neobično, dve crkve su zapravo veoma bliske.

Suprug pokojne kraljice, princ Filip, kršten je u pravoslavlju ali je, da bi se oženio Elizabetom, promenio veru. Njegov sin, sadašnji kralj Čarls III, pokazuje veliko interesovanje i poštovanje prema pravoslavlju. Do sada je nekoliko puta posetio Svetu Goru i Hilandar i tamo boravio po mesec dana.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Istorijski Zabavnik
Foto: Printscreen YouTube / Channel 4 News

Advertisement