Connect with us

Istorija

DEŠIFROVAN SRPSKI DA VINČIJEV KOD: Otkrivene tajne Miroslavljevog jevanđelja! (VIDEO)

Published

on

Osim što je najstariji sačuvani dokument srpske kulture i državnosti, Miroslavljevo jevanđelje predstavlja i najveću misteriju srednjovekovne Srbije. Ono što u njemu piše, i način na koji je napisano, godinama je predmet istraživanja, ne samo naših, nego i svetskih istraživača.

Unesco je 2005.godine Miroslavljevo jevanđelje uvrstio u kolekciju “Pamćenje sveta”, među retka, po mišljenju stručnjaka najvrednija pisana dela iz celog sveta koja predstavljaju istoriju civilizacije, a njegove kopije čuvaju se u najvažnijim bibliotekama i privatnim kolekcijama.

Stotinama godina su ga čuvali hilandarski monasi, prešlo je Albansku golgotu, a ruski patrijarh je bio toliko zadivljen da je ukrao jednu stranicu i odneo je u Moskvu.

Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu i dalje izaziva velike kontroverze, a tek poslednja istraživanja otkrivaju neke vekovima čuvane tajne Miroslavljevog jevanđenja.

Pogledajte intervju Antonija Kovačevića sa Veljkom Topalovićem, čovekom koji se već nekoliko decenija bavi Miroslavljevim jevanđeljem i najbolji je poznavalac ovog drevnog spisa…

AUTOR: Antonije Kovačević VIDEO: Saša Lukić

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža zapratite Serbian News USA na ovom LINKU! Nećete se pokajati…

Advertisement