Chicago
61°
Fair
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ESE
Humidity: 85%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

DEMOKRATE OTVORILE KARTE? Cilj suđenja protiv Trampa je da mu se onemogući kandidatura za predsednika SAD!

Demokratski senator Tim Kejn iz Virdžinije rekao je da veruje da postoji šansa da Donald Tramp može biti diskvalifikovan iz trke za kandidovanja na predsedničkim izborima 2024. prema 14. amandmanu, piše The Guardian.

„Po mom mišljenju, napad na Kapitol tog dana bio je osmišljen sa određenim ciljem u tačno određenom trenutku, a to je bilo da se poremeti miran prenos vlasti, kako je predviđeno prema ustavu“, rekao je on u intervju na ABC kanalu, voditelju Džordža Stefanopulos, u nedelju.

Kejn, koji se 2016. kandidovao za potpredsednika zajedno sa Hilari Klinton, osvrnuo se na odeljak 3 14. amandmana. „Ako pružate pomoć i utehu onima koji učestvuju u pobuni protiv ustava Sjedinjenih Država, to nije pobuna protiv Sjedinjenih Država, već protiv ustava.”

Prema ovom odeljku, „nijedna osoba koja je birač, predsednik ili potpredsednik, ili obavlja bilo koju funkciju, civilnu ili vojnu, pod Sjedinjenim Državama gde je prethodno položio zakletvu, kao član Kongresa, ili kao službenik Sjedinjenih Država, ili kao član bilo kog državnog zakonodavnog tela, ili kao izvršni ili sudski službenik da podržava ustav Sjedinjenih Država, ne sme učestvovati u pobuni protiv istih, ili pružati pomoć ili utehu neprijateljima.”

Takva klauzula mogla bi biti uklonjena dvotrećinskim glasanjem svakog doma.

Kejn deli mišljenje veikog broja pravnih stručnjaka koji žele da spreče Trampa da se ponovo kandiduje za funkciju predsednika, prema 14. amandmanu. Članak dvojice konzervativnih profesora prava koji bi trebalo da bude objavljen u Pravnom pregledu Univerziteta u Pensilvaniji ispituje klauzulu u slučaju Trampove umešanosti da poništi rezultate izbora 2020. godine.

PROČITAJTE VIŠE:

U članaku se iznosi zaključak: „Odeljka 3 znači da se svi učesnici u pokušaju poništavanja predsedničkih izbora 2020. godine, uključujući i bivšeg predsednika Dolanda Trampa, diskfalifikuju iz buduće državne i savezne funkcije“.

Sličan članak su prošlog meseca objavili penzionisani konzervativni savezni sudija Džej Majkl Lutig i profesor prava sa Harvarda Lorens Trib, koji su ponovili te stavove.

„Pokušaji bivšeg predsednika da poništi predsedničke izbore 2020. i rezultirao je napadom na američki Kapitol. To ga stavljaja u okvir klauzule o diskvalifikaciji, i stoga on više ne može da bude predsednik“.

Istovremeno, 14. amandman je kao argument izneo, tokom predsedničke debate, i republikanac, prošlog meseca, bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson.

“Ljudi shvataju koliko je ovo važno, uključujući i konzervativne pravnike koji smatraju da bi Tramp mogao biti diskvalifikovan, prema 14. amandmanu, da bude predsednik, zbog pobune koju je izazvao. To je nešto što bi moglo da ga diskvalifikuje, po našim pravilima i po ustavu“, rekao je Hačinson.

POVEZANE TEME:

SUĐENJE TRAMPU KAO NIKADA DO SADA: Čitav proces će biti direktno prenošen na JuTjubu i televiziji!

ISTORIJSKA INICIJATIVA: Američki tužioci podržali zahtev za odštetu obolelih od nuklearnih proba!

SOROŠ SE POVLAČI IZ ZAPADNE EVROPE: Američki milijarder se fokusira na Ukrajinu i Balkan!

Izvor: Nedeljnik
Foto: Printscreen YouTube / WION

YOU MAY LIKE