Connect with us

Amerika

DEMOKRATE OSVOJILE ARIZONU: Trka za Senat još uvek neizvesna, sve oči uprte u Nevadu i Džordžiju!

Published

on

Demokrata Mark Keli pobedio je republikanca Blejka Mastersa u trci za Senat u američkoj saveznoj državi Arizona, tako da je situacija u gornjem domu Kongresa posle međuizbora održanih 8. novembra izjednačena – obe stranke imaju po 49 mesta.

Demokratama je potrebna pobeda u još jednoj državi (Džorzdžija ili Nevada) da bi došli do većine u Senatu, pošto u slučaju da je ishod nerešen (50:50), Demokratska stranka ima većinu jer može da računa na glas potpredsednice SAD Kamale Haris.

Skoro je izvesno je da će u Džordžiji biti ponovljeni izbori, jer niko od kandidata nije prešao neophodnih 50 odsto glasova, dok je, prema projekcijama CNN, u Nevadi tesna bitka.

Na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova u Nevadi, republikanac Adam Leksolt ima 821 glas više od demokrate Ketrin Kortes Masto.

Kada je reč o Predstavničkom domu, republikanci su blizu pobede, jer imaju 211 mandata, a demokrate 203. Prebrojavanje glasova za Predstavnički dom još nije gotovo, a za većinu je potrebno 218 od 435 mesta.

Sve se “lomi” u Nevadi i Džordžiji

I dalje nema konačnih rezultata međuizbora u SAD, pa je neizvesno ko će kontrolisati Kongres, ali pored toga što su stavovi birača ukazali na to koje su teme trenutno najvažnije za Amerikance, otkrile su i kakvo je unutrašnje stanje u Republikanskoj, odnosno Demokratskoj partiji.

Oči amerčke javnosti narednih dana će biti fokusirane na Nevadu, kao i Džoržiju u kojima neprebrojani glasovi mogu odgovoriti na pitanje “ko će preuzeti kontrolu nad Senatom SAD”. Do sada je to bila i Arizona, a da bi ostvarile večinu i demokrate i republikanci moraju pobediti u obe države, prenosi Rojters.

Ukoliko dođe do podele mandata, odluku će doneti ishod drugog kruga izbora u Džordžiji, zakazan za 6. decembar. Zvaničnici u obe države su rekli da bi prebrojavanje glasova moglo potrajati, pa se očekuje da ishod trke za Senat neće biti poznat još nekoliko dana.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen PBS News Hour

Advertisement