Chicago, IL
68°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 14mph S
Humidity: 35%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
64°F
59°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 3 years ago

By admin

DELA, A NE REČI: Lokalne mališane uključio u radnu akciju, a zauzvrat im napravio fudbalsko igralište!

Kuršumličanin Miodrag Mihajlović (58) je pre 10 godina sam očistio 2km korita reke Toplice i zbog toga dobio oko 50 prijava, koje stižu i dan danas, ali i morao da plati oko 1.000.000 dinara raznih kazni. Prodao je njivu i stoku da ih otplati, ali ga sve to nije sprečilo da i danas skuplja smeće u naselju Kastrat u kome živi ali uz pomoć dece iz sela.

Mihajlović je agenciji Beta rekao da je godinu dana sam čistio naselje u kome živi tako što je svakog dana sakupljao plastični otpad u kese i džakove koje je potom trakstorskom prikolicom prebacivao do kontejnera namenjenih toj vrsti otpada.

„Počeo sam da sakupljam otpad jer ne mogu da gledam kako se svuda po ulicama bacaju prazne flaše, kante, limenke i drugi otpad. Uzalud sam molio ljude da ne bacaju otpad po ulici pa sam napravio četiri velike metalne korpe koje sam postavio po ulicama Kastrata ali ni to nije vredelo“, kazao je Mihajlović.

On je potom animirao decu iz Kastrata da se uključe u akciju čišćenja naselja od plastičnog otpada.

„Odziv je bio neverovatan, nekoliko desetina dece priključilo se akciji, naravno uz saglasnost roditelja. Moj cilj je da decu odvojim od kompjuterskih igrica, mobilnih telefona, da više vremena provode napolju, da se bave sportom, a svakog vikenda organizovano obilazimo naselje i prikupljamo prazne flaše, kante i drugi plastični otpad“, kazao je Mihajlović.

Kako bi nagradio decu za trud, Mihajlović je u svom dvorištu napravio golove za fudbal i kupio lopte.

„Pozvao sam decu i rekao sam im da je to njihovo igralište pošto ga u naselju nema“, kazao je stanovnik Kastrata.

Akcija je urodila plodom pa su korpe koje je Mihajlović napravio, svakog vikenda pune otpada, a uz pomoć dece, prazne se u drugom delu njegovog dvorišta.

„Pošto korpe nisu ‘standardne’, morao sam da ih praznim negde. Sada je u mom dvorištu velika gomila plastike a kada se i ono prepuni, uz pomoć mališana natovarim prikolicu ili dve i otpad vozimo u grad pa preručujem u standardne korpe predviđene za tu vrstu otpada“, kazao je Mihajlović.

On je dodao da pored animiranja dece da se uključe u akciju čišćenja, želi i da podigne svest građanima koji nesavesno odlažu smeće gde god stignu.

„Ne stidim se da ovo radim, uzmem džak i idem iz ulice u ulicu i usput pričam ljudima i savetujem ih da ne bacaju smeće gde stignu jer je plastika najveća pošast 21. veka. Neću prestati to da radim, sve dok ne naučim ljude da poštuju pravila i prirodu“, kazao je Mihajlović.

PROČITAJTE JOŠ:

HTELI DA NAPUSTE SRBIJU, PA SE VRATILI U SELO: Sada imaju farmu ovaca i evo šta poručuju mladima! (FOTO)

PRIČA O MIKI ANTIĆU KOJU NISTE ČULI: Zapalite danas sveću za pesnika koji je tri puta umro i otišao sa zlatom na rukama

NEVEROVATAN GEST VRAĆA VERU U LJUDE: Lekcija za sve nas i lepo lice Srbije (FOTO)

Deca iz naselja Kastrat koja su dobila dozvolu roditelja da učestvuju u akciji čišćenja, rekla su da im nije teško da vikende provode čisteći ulice a 13-godišnji Aleksa Damjanović rekao je da se u akciju neretko uključe i sami roditelji.

„Radostan sam jer nam je Miodrag obezbedio igralište za fudbal i zato mi nije teško da zajedno sa njim i drugarima sakupljamo plastični otpad. Mnogo otpada prikupimo po naselju i donosimo ga u Miodragovo dvorište“, kazao je Damjanović.

Naselje Kastrat je medju najčistijima u Kuršumliji i primer je kako se čuva životna sredina. Mihajlović i deca iz tog naselja nadaju se da će im nadležni u gradu obezbediti pravo igralište umesto strmog dvorišta, jer su kako su naveli, zaslužili to.

Izvor: Espreso Foto: Printescreen / B92

YOU MAY LIKE