Connect with us

Srbija

DEDA RADOSAV IZUMEO ‘KORONA VENTILATOR’: Uveren da ga je upravo to sačuvalo od virusa! (FOTO)

Published

on

U doba pandemije korona virusa svako se protiv pošasti bori na neki svoj način. Nošenje maske, držanje distance, puno vitamina i češće pranje ruku nego što to činimo inače su najčešći kojima pribegavamo. Međutim, deda Radosav Marković iz sela Ražana kod Кosjerića otišao je korak dalje i napravio jedinstven patent – korona ventilator. Iako zagazio u desetu deceniju života (ima 91 godinu) kaže da se do sada nije zarazio, a da je za to zaslužan upravo njegov neobičan izum.

„Кad se zahuktalo sve ovo sa koronom odlučio sam da napravim ventilator koji u prostoriju ubacuje svež vazduh, a napolje izbacuje viruse i bakterije. Čak i muve tera iz prostorije ako ih ima, pritom i dodatno hladi prostor. Dodao sam i jedan deo u kom stoji alkohol, pa se izbacivanjem tih čestica dezinfikuje prostor. To što se nisam zarazio po meni, dugujem samo ovom ventilatoru, koji je „terao“ viruse i bakterije iz prostora u kom svakodnevno boravim“, rekao je deda Radosav za RINU.

Кako kaže, ovo nije prvi put ds sam osmili i napravi neku čudnu spravu koja je njemu i supruzi pomagala u domaćinstvu. Sve što očima vidi, ovaj vitalni starac sa padina Maljena može rukama i da napravi. Po struci je elektiričar, pa mu je to dodatno olakšalo rad na patentu.

„Imao sam dosta starih delova u mojoj radionici koje sam iskoristio. Motor koji ga pokreće je jako mali i troši vrlo malo električne energije, oko jednog kilovata. Pre ovog ventilatora napravio sam pokojnoj supruzi mašinu koja joj pomaže u prebiranju pasulja i odvaja zrna od trunki koje ostaju. To je bio zaista težak posao, ali uspeo sam“, priča Radosav.

U selu ga već poznaju kao odličnog majstora, a tek sad shvataju da iako se bliži stotoj deda Raćo pravi inovator. Osim dva ventilatora koja mogu stati rame uz rame sa nekim savremenim patentima njegovo majstorsko znanje u okolini Кosjerića čuvaju i brojne kosilice, cirkulari i mašine za obradu drveta.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement