Chicago
27°
Cloudy
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 19mph S
Humidity: 77%
Pressure: 29.83"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/23°F
28/14°F
18/0°F

Published 21:50

By Antonije Kovačević

DECO, ČUVAJTE JEZIK I PAMTITE ODAKLE STE: Srpski đaci u Čikagu svečano proslavili kraj školske godine (VIDEO + FOTO GALERIJA)

Svečano, kako i dolikuje, učenici Akademije Sveti Sava u Čikagu proslavili su završetak školske godine i tom prilikom primili i zaslužene diplome.

Prigodnom kulturno-umetničkom programu, u kome je bilo i pesme i igre i recitala, prisustvovali su njihovi roditelji, rodbina, kao i sveštenstvo crkve Sv. Vaskrsenja Hristovog, u čijoj se porti Akademija i nalazi, protojereji Darko Spasojević i Dobrivoje Milunović. Slavljeničku atmosferu svojim je prisustvom uveličao i generalni konzul Republike Srbije u Čikagu, Damjan Jović, koji je pozdravio prisutne:

Želim da Vam se zahvalim što i ovde, tako daleko do zemlje svojih predaka, ipak uspevate da očuvate srpski jezik, kulturu, identitet i naše srpsko ime. Treba da znate da ćete i u narednom periodu u Konzulatu Republike Srbije u Čikagu i u institucijama Republike Srbije, pre svega u Upravi za dijasporu i Ministarstvu spoljnih poslova, imati pouzdanog i posvećenog partnera u svemu što radite, a što doprinosi da ne zaboravimo šta smo, kojim jezikom govorimo, koja je naša vera, kultura i odakle potičemo. Generalni konzulat Republike Srbije je i Vaša kuća i pozivam Vas da, kada ste u prolazu, svratite do nas, pa čak i ako se niste prethodno najavili, da popijemo kafu i porazgovaramo, istakao je konzul Jović u svom obraćanju, koje je izazvalo aplauze prisutnih.

Direktorka akademije Michelle Jannakos je zatim zahvalila gostima na poseti, crkvi na gostoprimstvu, a roditeljima na saradnji i pomoći oko organizacije događaja, te čestitala učenicima uspešan završetak školske godine.

Pogledajte video prilog i foto galeriju koju je snimila naša ekipa u Čikagu, na licu mesta…

TEKST: Serbian Times VIDEO I FOTO: Saša Lukić

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz dijaspore i Srbije zapratite (SUBSCRIBE!) Serbian News USA jednim klikom na ovaj LINK!

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
SRĐAN ĐOKOVIĆ IZAZVAO POMETNJU: Slikao se pored zastave sa Putinovim likom u Australiji, Novak ponovo na udaru!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!