Chicago
86°
Partly Cloudy
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 88°F
Wind: 7mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 8
FriSatSun
79/61°F
79/61°F
77/61°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

DEČJI KAMP U NOVOJ GRAČANICI: Mesto gde deca uče istoriju, jezik, otkrivaju svoje talente i igraju kolo!

Deca u toku šest dana imaju nastavu iz srpske istorije i jezika, muzike i veronauke, kao i zabavne sadržaje – bazen, rolerkostere, Talent show, večeraju uz logorsku vatru, uče osnove folklora

Već po tradiciji, svakog leta u manastiru Nova Gračanica odvija se Dečji kamp u kome deca od 6-16 godina uče i obnavljaju lekcije iz srpske tradicije. Ove godine kamp će imati 6 smena, koje traju po 6 dana, a poslednja počinje 21.jula.

Kamp je lepa prilika da deca, naročito ona koja retko imaju priliku da odlaze u domovinu, nauče jezik i istoriju srpskog naroda. U tome im podršku pružaju školovani profesori sa Bogoslovskog fakulteta u Novoj Gračanici.

Jedan od njih je i Dragan Arsić, profesor crkvenog pojanja:

-Kamp funkcioniše već nekoliko decenija a ta tradicija datira još pre Drugog svetog rata, što se može videti na fotografijama u holu Bogoslovije. Ta deca neguju uspomenu na Srbiju kroz časove muzike i pojanja koju ove godine imam čast da im pružim kao profesor. To se dešava kroz tekstove koji ovekovečuju ne samo likove već i događaje koji su se desili u istoriji Srpske pravoslavne crkve i uopšte srpskog naroda.

Koju nastavu imaju priliku da pohađaju deca u toku kampa?

-Deca imaju prilike da pohađaju časove religije imaju čas istorije i čas muzike. Ti časovi se obavljaju svakodnevni i traju po pola sata. Kada idu na bazen ili na Six flags (Rolerkoster Park) tom prilikom imaju jedan duži čas u trajanju od 45 minuta.

NA ČASU MUZIKE: Deca u letnjem kampu Nova Gračanica

U toku časa deci se obraćate na engleskom. Da li ona imaju i časove srpskog dok su ovde u kampu?

-Naravno, časovi srpskog jezika se odvijaju u okviru nastave istorije. Ne može se očekivati da im se za ovih 6 dana, koliko traje kamp, pruži znanje iz cele istorije, da se obuhvati svih pet ciklusa istorijskih onako kako je to Đoko Slijepčević podelio, ali se pruža uvid u sve događaje koji obeležavaju srpsku istoriju i onda se prelazi na nastavu iz srpskog jezika. Ti časovi istorije se odvijaju na srpskom jeziku.

Šta kao pedagog savetujete roditeljima u pogledu učenja i očuvanja srpskog jezika?

-Roditeljima najpre savetujem da sa decom uče jezik kod kuće, jer se on ne može naučiti za šest dana koliko traje kamp, i da sa njima obnavljaju informacije koje nauče u kampu, jer ponavljanje je majka znanja i samo tako mogu sačuvati ono što su saznali.

NASTAVA U PET SMENA:

Kako se deca mogu prijaviti za kamp?

-Najbolje je da se direktno, telefonom, kontaktiraju otac Serafim, koji je direktor kampa i otac Toma, ali sve informacije i prijave se mogu naći na internet sajtu manastira Nova Gračanica www.newgracanica.com.

Valja dodati da pored nastave deca u toku trajanja kampa imaju i zabavne sadržaje. Pored pomenutih odlazaka na bazen i rolerkostere, organizuju se i večeri uz logorsku vatru, deca svoje talente za glumu i pevanje pokazuju u okviru Talent Show-a, uče da igraju kolo itd.

I za kraj, informacija da je ostalo još nekoliko mesta u smeni koja počinje 14.jula, tako da još ima vremena za zainteresovane roditelje i decu da se prijave. Požurite u kamp!

Piše: Antonije Kovačević Foto&Video: Goran Pikula

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)