Connect with us

aktuelno

DECA ISPAŠTAJU ZBOG KORONE: Nagli skok stope depresije kod najmlađih povezan sa lokdaunom!

Published

on

Stopa depresije kod dece naglo naglo je skočila pod restrikcijama povezanim sa kovidom 19, navodi se u novoj studiji Univerziteta Kembridž.

Studija je pratila 168 dece uzrasta između 7 i 11 godina, pre i nakon što je vlada Velike Britanije uvela prvo zaključavanje. Prikupljeni podaci pokazali su da je među učesnicima bilo “značajnog povećanja simptoma depresije”.

“Tokom lokdauna u Velikoj Britaniji, simptomi depresije kod dece su se znatno povećali u odnosu na pre zaključavanja. Razmera ovog efekta ima direktnu važnost za nastavak različitih elemenata politike zaključavanja, poput potpunog ili delimičnog zatvaranja škola”, navodi se u studiji.

“Кonkretno, primetili smo statistički značajan porast depresije, sa umerenim do velikim efektima. Naši nalazi naglašavaju potrebu za uključivanjem potencijalnog uticaja zaključavanja na mentalno zdravlje deteta u planiranje tekućeg odgovora na globalnu pandemiju i oporavka od nje”, dodaje se.

PROČITAJTE JOŠ:

NA PUTU DO AMERIČKOG SNA: Marko je otišao u Njujork za boljim životom ali su ga dočekala tri posla i korona!

OVO JE NAJMOĆNIJA SRPKINJA NA SVETU: Ko je Fibi Novaković, bivša agentkinja CIA (FOTO)

PRVI PUT U ISTORIJI: Srpkinja izabrana za gradonačelnicu australijskog grada Brimbanka!

Ovo istraživanje je još jedan dokaz negativbnih efekata lokdauna na mlade ljude. U avgustu je studija američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) utvrdila da je više od četvrtine mladih ljudi od 18 do 24 godine “ozbiljno razmišljalo” o samoubistvu u prethodnom mesecu.

Simptomi anksioznog poremećaja i depresivnog poremećaja znatno su se povećali u Sjedinjenim Državama tokom aprila – juna 2020. godine u poređenju sa istim periodom 2019.Deca i tinejdžeri koji pate od mentalnih problema borili su se da pronađu adekvatnu pomoć tokom pandemije, prenosi Daily Wire.

Deca i tinejdžeri širom sveta primećuju porast anksioznosti, depresije i misli o samopovređivanju usled izolacije izazvane zaustavljanjem pandemije koronavirusa.

Iste restrikcije koje problem izazivaju, ujedno i sprečavaju mlade da dobiju pomoć koja im je potrebna, izvestio je Asošiejted Pres.

“Sa zatvorenim školama, poremećenom rutinom i roditeljima zabrinutim zbog izgubljenog prihoda ili neizvesne budućnosti, deca snose novi teret koji mnogi ne mogu da nose. Sve to sa sve većim brojem hospitalizovanih pacijenata sa kovidom, i sve manje prostora u bolnicama”, izvestila je agencija.

Izvor: Daily Wire
Foto: Pixabay

Advertisement