Connect with us

Amerika

DEBATA 2: KO JE “BIG BOY”, A KOGA PLAĆA VOL STRIT? Bajden: Ja ću ujediniti SAD Tramp: Zašto to nisi uradio za 47 godina?

Published

on

Zakićeni značkicama sa američkom zastavom na reveru i kravatama u bojama svojih partija, crvenom i plavom, Donald Tramp i Džo Bajden izašli su na drugu i poslednju debatu pred izbore 3. novembra, održanu u Nešvilu, Tenesi.

Debatu, koja je, po prvim komentarima, bila znatno uspešnija od one prve, u kojoj se moglo čuti malo šta osim buke i besa.

Ako govorimo o ključnim momentima oba kandidata, sa Trampove strane to je bilo insistiranje na činjenici da Bajdenova obećanja ne vrede mnogo, jer za 47 godina u politici i 8 godina na mestu potpredsednika nije uradio ništa od onoga što sada obećava. Predsednik SAD je insistirao na tome da on nije profesionalni političar i da se kandidovao samo da bi ispravio greške Obame i Bajdena za vreme njihovog mandata.

S druge strane, Bajden je istakao da za njega ne postoje “plave” i “crvene države” već samo Sjedinjene Američke Države, te tražeći od građana da se na biralištima izjasne o karakterima dva kandidata, u kom slučaju bi on, po sopstvenom mišljenju, trebao da profitira zato što je “pristojan”.

Ko živi sa a ko umire od korone?

Moderatorka debate Kirsten Velker držala se dobro i objektivno u prvih desetak, petnaest minuta, da bi kasnije davala upadljivo više vremena za replike Džou Bajdenu, a Trampa prekidala i konstantno upozoravala na vreme i nove teme. No, i pored te činjenice, voditeljki NBC-a se mora priznati da je, iako deklarisani demokrata, debatu vodila puno bolje negon njen predhodnik Kris Valas sa Foksa, takođe pristalica i član Demokratske partije.

Debata je počela najpredvidljivijom temom, Covid 19. Obojica su ostala pri svojim ranijim stavovima, optužujući jedan drugoga za zakasnele reakcije na “kineski virus”. Tramp je ponovio da je njegovo viđenje nošenja maske kao vida zaštite u jednom trenutku bilo pod uticajem reči doktora Entonija Faučija, koji je rekao da maske nisu od velike pomoći.

Ključne reči ovog dela polemike bile su Trampove da Amerika treba da nauči da “živi sa virusom”, dok je Bajden poentirao da “zemlja umire od virusa”.

Koga plaća Vol strit?

Tramp je prozvao Bajdena da ga plaćaju velike kompanije sa Vol strita.

“Ja sam mogao da pozovem te ljude sa Vol strita, znam ih sve, ali nisam to uradio jer bi me to dovelo u nezgodnu poziciju da im dugujem nešto.”

Bajden je aktuelnu veliku korupcionašku aferu koju je izazvalo objavljivanje mejlova sa laptopa njegovog sina Džoa koji otkrivaju prljave poslove i trgovinu uticajem, pokušao da kompenzuje navodnim ruskim mešanjem i podmetanjem.

“Tvoj sin je dobio 3,5 miliona od žene gradonačelnika Moskve, a tvoja braća i sin su profitirali od poslova u Iraku, Rusiji, Ukrajini i Kini. Oni su kao usisivač dolara. Duguješ američkom narodu odgovor na pitanje o mejlovima koji potvrđuju da je tvoj sin profitirao od poslova iz Ukrajine. Tvoj sin, a možda i ti. Kaži Džo, da li si ti “Big Man” iz mejla koji dobija 10% od posla? Umesto toga, čim se pomene laptop, odmah opet krećete sa Rusijom. Rusija, Rusija, Rusija! – odgovorio je Tramp.

Kao odgovor na ovo, Bajden je pokušao da prebaci lopticu u Trampov šesnaesterac, pričom da je on taj koji profitira iz Kine.

Bajden Care” umesto “Obama Care

Kandidat Demokrata je u toku debate, suočena sa kritikama da je sistem zdravstvenog osiguranja Obama Care propao, najavio da nas po njegovom dolasku na vlast čeka novi program, Bajden Care.

Što se tiče najavljenog drugog stimulus čeka (1,200$) i paketa Covid pomoći koje s njim idu, predsednik je za odugovlačenje sa njegovim usvajanjem optužio spikerku Kongresa Nensi Palosi i demokrate, i njihovu želju da ispolitizuju tu situaciju u predvečerje izbora.

Po pitanju imigracije Bajden je napao Trampovu politiku razdvajanja dece ilegalnih imigranata od njihovih porodica, a Tramp je replicirao optužbama da je Obamina i Bajdenova administracija napravila kaveze za imigrante.

“Ja sam najmanje rasista od svih osoba koje sede u ovoj sobi”, otvorio je predsednik SAD temu o “rasnom pitanju”. Dalja rasprava protekla je tako što se Tramp hvalio da je reformisao Kriminalni i Zakon o zatvorima, koji je oslobodio mnoge crne muškarce iz zatvora, za razliku od Bajdena koji je 1994. godine doneo zakon koji je strpao mnoge Afro Amerikance u zatvor.

U kontri, Bajden je tvrdio da su iz zatvora oslobodili 37.000 crnaca, mada nije najjasnije kako se to desilo.

Fraking, jedna batina sa dva kraja

Segment o klimatskim promenama počeo je uz Trampove kritike “Grin Nju Dila” i Bajdenova obećanja novih radnih mesta i izgradnje infrastrukture koja bi štedela energiju. A onda se došlo da problema frakinga…

“Ja nisam protiv frakinga, ali jesam protiv frakinga na federalnom zemljištu”, izjavio je Bajden, nazivajući lažima Trampove izjave da je Bajden jedno govorio u kampanji, a drugo u Pensilvaniji, zemlji koja najviše živi od frakinga.

“Objavi taj snimak na svom sajtu, ako ga imaš”, poručio je Bajden.

“Hoću, još večeras”, odgovorio je Tramp.

I to bi otprilike bilo to. Komentari koji su usledili proglašavali su za pobednika debate jednog ili drugog, u zavisnosti koju opciju podržavaju.

Sve će biti jasnije 3. novembra, kada će najveći deo Amerikanaca izaći na birališta i reći u koju priču je pre spreman da poveruje.

Piše: Antonije Kovačević Foto: REUTERS

Advertisement