Connect with us

Balkan

DAO PRIMER CELOM SVETU: Ovaj Srbin je bio prvi davalac krvi na Balkanu! (FOTO)

Published

on

Budimir Gajić, prvi je dobrovoljni davalac krvi na Balkanu. Rođen je 25. juna 1879. godine u selu Ivanovci u okolini Ljiga. Na predlog dr Nikole Кrstića, hirurga iz Beograda i solunskog borca, Budimir Gajić ugledni trgovac rakijom, otac šestoro dece, ali i hrabri borac na prvoj liniji fronta u poljskoj bolnici u okolini Soluna, krajem 1916. godine kao dobrovoljac prvi se javio i dao 500 ccm krvi za nepoznatog ranjenika. Sledećeg jutra odbio je ponuđenu poštedu i sa svojim saborcima odlazi u novu borbu.

„Budimir je tada dao dobrovoljno i besplatno krv, a po ovim najvišim principima humanosti se i danas u svetu prikuplja ova dragocena tečnost. Naime, njegova krv nije primenjena odmah, već kasnije kada je bilo potrebno jednom teškom ranjeniku kao indirektna transfuzija – to jest na način na koji mi to i danas radimo. Ovim su dva naša velika pretka , na početku dvadesetog veka među prvima u svetu , a prvi u Evropi realizovali fantastičnu zamisao da krv čeka pacijenta, na ponos nama, njihovim potomcima, za primer celom svetu“, kažu u ljiškom Crvenom krstu.

Кako bi odali zasluženu zahvalnost i priznanje ovom izuzetnom čoveku Crveni krst Ljig u saradnji sa lokalnom samoupravom 3. decembra 2006. godine otkrio je spomen bistu u čast Budimiru Gajiću. Obeležavanje stogodišnjice prvog dobrovoljnog davanja krvi u junu 2016. godine bilo je upravo ispred biste ovog humaniste.

„Dati krv i spasiti život bolesnom i povređenom, koga ne poznajemo i nećemo bez sumnje nikad upoznati, najlepše je i najplemenitije delo koje može ispuniti humano biće.Budimirovi naslednici su takođe, dobrovoljni davaoci krvi a ljiški crveni krst beleži odlične rezultate“, rekli su Crvenom krstu.

Budimir Gajić bio je borac Četvrtog Takovskog puka šumadijske divizije Drugog poziva. U Balkanskim ratovima dobija čin narednika. Tokom 1914. godine, na položaju Mokra Gora u borbi sa Turcima, teško je ranjen u nogu, a sedam meseci kasnije, taman oporavljen, na položaju Vardište, u borbi sa Bugarima, ranjen je i u drugu nogu. Ponovo oporavljen, pomažući se štapom, sa našom vojskom prelazi Albaniju. Nosilac je Кarađorđeve zvezde, Medalje Obilića, Ordena francuske legije časti i Medalje za humanost.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement