Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 52%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

DANICA CRNOGORČEVIĆ NA UDARU: Zbog reči “srpski rod” u crnogorskoj himni preti joj velika kazna! (VIDEO)

Pevačica etno i duhovne muzike, Danica Crnogorčević, ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici otpevala je 6. januara tokom Badnje večeri crnogorsku himnu „Oj svijetla majska zoro“.

Naime, ona je numeru izvela nešto drugačijim tekstom koji govori o zajedničkoj junačkoj prošlosti i bratstvu Srbije i Crne Gore, piše Blic.

U izmenjenom tekstu koji je Danica pevala, nije bilo uvredljivih delova koji se tiču crnogorske nacije. Ona je između ostalog u izmenjenoj verziji otpevala “jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu”.

Međutim, nekima se ova verzija pesme nije dopala, zbog čega je moguće da će učesnici biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od čak 20.000 evra.

Pevačica može biti kažnjena novčanom kaznom od 300 do 2.000 evra, dok SPC kao organizator događaja može prekršajno odgovarati kaznom od 1.000 do 20.000 evra, prenose crnogorski mediji.

Pevačica se povodom ove vesti uključila u jednu emisiju gde je prokomentarisala navode crnogorskih medija.

-U povratku iz Republike Srpske sam pročitala ovu vest. Mislila sam da će ovo biti samo nešto prolazno, ali nije tako. Ljudi, ovo je nedelja kada proslavljamo Hristovo rođenje, Božić, ajde da bar ovih nedelju dana sakrijemo tu mržnju. Pa ćemo se posle tužiti i svađati i da se mirimo ako Bog da – rekla je pevačica i dodala:

-Ono što mogu da kažem o toj himni i oni znaju, ali vole da budu čitani pa zato tako pišu. Ta himna datira još od 1863. godine, odnosno 1864. godine i postoji puno pisanih arhivskih tragova te himne. Generalno je to što sve parohije u Crnoj Gori znaju. Apsolutno nemaju osnova za bilo kakve službe, ali dobro.

Na šaljivo pitanje voditelja da li je ona nekakav agent, kao i da li radi za državu ili za crkvu, Danica je raspoloženo odgovorila:

-Ti tekstovi i komentari me najviše nasmeju. Moj suprug i ja ne možemo da verujemo da toliko može da bude bujna ljudska mašta. Što si popularniji i više te vole, to ti raste i broj neprijatelja koji će svašta da kažu, pa su to čak i Srbi. Ali ja sve volim i ne zameram – rekla je pevačica.

POVEZANE TEME:

IRANAC, A PRAVI SRPSKU MUZIKU: Farja peva o Kosovu, Malom Radojici i Marku Kraljeviću! (VIDEO)

DANICA CRNOGORČEVIĆ ZAPALILA MREŽE: U redu je da pevamo ‘Veseli se, srpski rode’, ali koliko imate dece? (VIDEO)

GURA OSMU DECENIJU I ŽIVI ZA FOLKLOR: Mile ‘plete’ kolo od Amerike do Australije!

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / Даница Црногорчевић

YOU MAY LIKE