Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DANAS SLAVIMO SVETOG ILIJU GROMOVNIKA: Običaji su brojni, ali jedan je posebno važan!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik.

Rodom iz plemena Aronova, iz grada Tesvita, zbog čega je nazvan Tesvićanin, prorok ognjene vere i strogog života. Činio je čuda još za života.

Kako kaže predanje, na Tavoru, prilikom Preobraženja Gospodnjeg javio se, zajedno sa Mojsijem, apostolima. Prema predanju, u ognjenim kočijama uznet na nebo, čuvan Bogom u rajskim naseljima. Njega videše tri Sveta apostola na Tavoru, i opet će ga videti obični smrtni ljudi pred drugi dolazak Gospodnji na zemlju.

Sveti Ilija je prisutan u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.

Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Veruje se da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će da bude suša. Zbog toga se i do danas u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

U narodu postoji i izreka “od Svetog Ilije sunce sve milije”, što znači da praznik označava prekrentnicu i kraj tropskim letnjim danima. Takođe postoji verovanje da se ne valja kupati u rekama nakon Svetog Ilije.

Veruje se da je na današnji dan dobro uzeti med radi zdravlja. Običaj nekada je bio da majke mažu decu medom da bi cele godine bila zdrava. Takođe, mnogi roditelji deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Praznik je obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve i praznuje se liturgijski i osveštavanjem slavskih kolača i žita. Svetom proroku Iliji, koji je krsna slava brojnih srpskih domaćina, posvećen je Manastir u Rudenici, u blizini Aleksandrovca, koji datira iz doba cara Lazara, i u obnovi je.

PROČITAJTE VIŠE:

PO NJEMU JE DOBIO IME: Đokovićev čukundeda bio je srpski heroj, učestvovao je u proboju Solunskog fronta!

ČUVAJU USPOMENE OD ZABORAVA: Meštani Pečenjavaca obnavljaju rodnu kuću legendarnog Tome Zdravkovića! (FOTO)

OSVAJANJA, SUKOBI I NAJVAŽNIJI SRPSKI SREDNJOVEKOVNI ZAKONIK: Ovako je izgledala vladavina Dušana Silnog!

Izvor: Kurir
Foto: SPC

YOU MAY LIKE