Chicago
36°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 9mph S
Влажност: 74%
Притисак: 29.87"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 meseca ranije

By Serbian Times

DANAS SLAVIMO JESENJI KRSTOVDAN: Obeležava se strogim postom, a ove običaje treba ispoštovati!

Krstovdan je veliki praznik koji proslavlja Srpska pravoslavna crkva i vernici, dan kada je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim. Ovaj praznik još se zove i Vozdviženje Časnog krsta.

O značaju praznika govori činjenica da ga naša crkva obležava čak 2 puta u godini, 18. januara i 27. septembra, u znak sećanja na pronalaženje krsta na kome je raspet Isus Hristos.

Najvažnije pravilo koje bi svaka odrasla osoba trebalo da ispoštuje na ovaj dan je da ga provede u postu i molitvi.

Kao što smo rekli, za sutrašnji praznik je obavezan post, i to suhojedenje koji se prema strogosti ili načinu uzdržavanja nalazi na drugom mestu svih postova, nakon potpunog uzdržavanja od svake vrste jela i pića (čak i vode).

Suhojedenje podrazumeva uzimanje suve hrane ili samo hleba i vode, jedanput na dan.

Podsetimo, pravi post ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina. Stoga sveti Vasilije opominje: „Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela.” Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje.

PROČITAJTE VIŠE:

ČOVEK DOŠAO KOD PAVLA TVRDEĆI DA MU SE UKAZALA BOGORODICA: Ono što mu je patrijarh rekao postala je legenda koja se prepričava!

OD POŽARA I RUŠENJA DO NAPADA I RAZARANJA: Manastir Banjska kroz 7 vekova istorije! (FOTO)

KATARINA JE PRVA SRPKINJA AKADEMIK: Karađorđevići su odbili njen prijem, ali njena dela su ostala besmrtna! (FOTO)

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Youtube/TV Hram

YOU MAY LIKE