Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 7 months ago

By Serbian Times

DANAS JE MALA GOSPOJINA: Evo šta nam govori vedro nebo i koje stvari treba, a koje ne treba raditi!

Pravoslavni vernici danas 21. septembra proslavljaju praznik posvećen rođenje presvete Bogorodice, poznatiji po nazivu Mala Gospojina. Za ovaj praznik vezuju se mnogi običaji, a posebno ga slave i poštuju žene.

Prema predanju, Sveti Joakim i Ana, Bogorodičini roditelji, dobili su u poznim godinama ćerku. Bogorodica je rođena u Nazaretu, a već u trećoj godini odvedena je u hram u Jerusalim, a u sedmoj godini počela je da učestvuje u molitvama, bogosluženju i čitanju Svetog pisma, kako piše u predanjima.

Od davnina za ovaj radostan praznik vezuju se određeni običaji. Najčešće je to dan slavlja, sreće, porodičng okupljanja, a neke porodice u Srbiji proslavljaju Malu Gospojinu i kao krsnu slavu. Postojao je običaj da se članovi porodice lepo obuku, slave, druže se i šire energiju ljubavi i mira.

PROČITAJTE VIŠE:

Još jedan od starih običaja jeste da na ovaj praznik ne treba da se rade fizički poslovi, kako van kuće i u domu, već dan treba provesti u miru, molitvi i slavlju. Na praznik Male Gospojine verovalo se da ne treba započinjati nove poslove, već da treba odložiti sve za naredne dane.

Na ovaj dan širom Srbije nekada su se organizovala slavlja i vašari, a neka mesta su i danas sačuvala ovaj običaj. Takođe, naši preci su verovali, ako je na ovaj praznik vedro nebo, sunce će nas grejati i tokom jeseni i zime. Na Malu Gospojinu mnogi planiraju i zakazuju venčanja, jer prema starom verovanju, parovi koji su se verili ili venčali na ovaj dan imaju poseban blagoslov.

POVEZANE TEME:

“VERUJTE U BOGA I TO ĆE VAM SE VRATITI!”: Avramović otkrio formulu za uspeh, ali i o čemu je pričao sa Đokovićem!

EVO GDE SE NALAZI JEDINA STATUA CRNE BOGORODICE U SRBIJI: Doneli je lađom, a krije jedinstveno verovanje!

U OVOM SRPSKOM SELU SE DECENIJAMA NIKO NIJE POSVAĐAO: Neobičan mir duguju ovom hramu, a evo i zašto! (FOTO)

Izvor: Sensa
Foto: sttikhonsmonastery.org

YOU MAY LIKE