Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 52%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

DANAS BI IMALA 26 GODINA: Mala Milica Rakić simbol stradanja srpskog naroda tokom NATO agresije

Trogodišnja Milica Rakić devojčica je simbol stradanja tokom NATO bombardovanja. Juče bi proslavila rođendan. Njeno detinjstvo zauvek su prekinule bombe 17. aprila 1999. dok se spremala za spavanje

Milica Rakić, trogodišnja devojčica iz Batajnice, simbol je stradanja dece u SR Jugoslaviji tokom NATO agresije. Da njen život nisu prekinule bombe, juče bi napunila 26 godina.

Malena Milica stradala je u svom domu u Batajnici 17. aprila 1999. godine. Na dan svoje smrti nacrtala je cvetiće lale i zalepila na zid. Kobnog 17. aprila oko 21 sat označena je vazdušna opasnost nad Beogradom, što je značilo da NATO avioni ponovo dolaze u svoju genocidnu misiju sa ciljem novih ubijanja i uništavanja.

Oko 21.45 pogođena je zgrada u kojoj su živeli Rakići. U tom momentu mala Milica je bila u kupatilu na noši, dok je njena majka Dušica otišla začas u sobu da pripremi Milici krevet za spavanje. Vrata kupatila su bila otvorena. Začula se detonacija, zatim prasak i lomljava stakla i kupatilskih pločica, fasade… Tata Žarko je potrčao do kupatila i video stravičan prizor. Dete je ležalo na podu, sve je bilo puno krvi… Nadao se da je živa. Uzeo ju je u ruke, sjurio se niz stepenice, pa je odvezao do Zemunske bolnice. Lekari su saopštili Žarkovom zetu tužnu vest u ponoć.

Malenoj Milici podignut je i spomenik u Tašmajdanskom parku u Beogradu. Na spomeniku na kojem je Miličina bista piše kratka poruka “Bili smo samo deca”…

MIlica Rakić
PRAŠTATI MOŽEMO; ZABORAVITI NE SMEMO: Spomenik Milici Rakić FOTO: SUZANA TRAJKOVIĆ

Pored Milice Rakić, još 78 dece ubio je NATO tokom bombardovanja.

Pukovnik Ljubinko Đurković, komadant odbrane Košara, za Kurir je govorio o herojskoj borbi naših vojnika koji su se trudili da sačuvaju živote nejakih – dece, žena i starih, ali i upornosti agresora da po svaku cenu uništi sve što je srpsko.

– Činjenica je da su se vojnici Vojske Jugoslavije borili da sačuvaju mir. Mislili su da će svojom borbom da zaustave ubijanje nedužne dece širom Srbije. Mi koji smo se borili protiv agresora smo uspeli i spasli neke živote. Neki od njih tek što su prodisali, nisu znali za bilo kakav greh, a doživeli su da budu ubijeni ni krivi ni dužni. NATO nije imao milosti u ostvarenju svog cilja. Te opake sile bile su ustremljene na slobodu naroda, na naš suverenitet, na sve što je nama sveto. Njima ni životi dece nisu bili sveti, a tome svedoče sva ta naša nevina dečica koju su ubili – rekao je Đurković.

Izvor: Kurir/Suzana Trajković Foto:

YOU MAY LIKE