Chicago, IL
48°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 58%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
45°F
43°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
57°F / 39°F
48°F / 34°F
36°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

DAN ŽENA U REPUBLICI SRPSKOJ: Nekome kičasti šareni pokloni, nekome prekovremeni rad!

Radnici u radnjama, cvećarama i parfimerijama su ovih dana ostali bez posla. Prekovremeno su radile na pakovanju poklona za 8. mart, Međunarodni dan žena, ustanovljen pre 113 godina u krilu radničkog pokreta, kao simbol borbe za ravnopravnost žena.

Za nas je Dan žena isto što i Dan zaljubljenih ili Nova godina. Praznici su, kada ljudi kupuju više nego obično, a to znači da imamo mnogo posla. Dobro je kad ima posla, zaradićemo plate, ali iskreno, jedva čekam da prođe ova gužva – kaže prodavačica u jednom banjalučkom tržnom centru.

Ona i njene kolege dobiće poklone „od kompanije“, kaže ona. Obećano im je da će im prekovremeni rad biti plaćen, a dobro će im doći svaki dodatak na skromnu trgovačku platu.

Upravo u sektoru trgovine i usluga, gdje su plate u Bosni i Hercegovini najskromnije i gdje uglavnom rade žene, pritisak osmomartovske potrošačke groznice je najjači. To je rezultat komercijalizacije ovog nekada revolucionarnog praznika.

Međunarodni dan žena ustanovljen je 1910. godine, kao dan borbe za ženska ljudska prava, za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca i za dostojanstven i pošteno plaćen rad.

-Osmi mart pripada Revoluciji. Niko nema pravo da, onako kako ga slave, taj dan pretvara u šalu, da ga prisvaja za svoja malograđanska iskustva koja nemaju veze sa revolucionarnim značenjem tog datuma – rekla je čuvena marksistkinja i revolucionarka Roza. Luksemburg davne 1912. godine.

Sva je prilika da su njeni strahovi bili opravdani.

Međutim, Mersiha Ferhatović Beširović, predsjednica Sindikata Bosne i Hercegovine, kaže da radnice u ovom sektoru nisu zaboravile da je Dan žena njihov praznik. O tome svedoče brojni zahtevi sindikata za pomoć u organizaciji obeležavanja Osmog marta.

-Nemamo mnogo razloga za slavlje, ali danas treba da slavimo našu svakodnevnu borbu za prava žena. A ta borba postoji i kada nije javno vidljiva – kaže Mersiha Ferhatović Beširović.

On dodaje da su sve češće kritike javnosti na način na koji se u BiH obilježavaju Dan žena i drugi revolucionarni praznici, poput Prvog maja.

–Poredimo se sa Evropom i razlike su zaista evidentne, ali zaboravljamo da smo pored ovih praznika nostalgični i za „starim dobrim vremenima”, kada se rad cenio i dostojanstveno. Ta vremena su prošla i nikada se neće vratiti, moramo se suočiti sa tim – kaže naš sagovornik.

Kao i pre više od jednog veka, aktuelna je, kaže on, borba protiv neplaćenih prekovremenih sati, koji su posebno izraženi u sektoru trgovine, posebno praznicima.

-Mnoga preduzeća nemaju dovoljno radnika, pa je danas pritisak na one koji rade još veći. Dobra vest je da se, upravo zbog nedostatka radne snage, prekovremeni rad danas vrednuje bolje nego nekada – kaže Mersiha Ferhatović Beširović.

Sa sličnim problemima se bore i radnice u Republici Srpskoj, zaposlene u ovoj industriji.

Goran Savanović, predsednik Sindikata uslužnih delatnosti RS, podseća da u radnjama u Srpskoj radi oko 45.000 ljudi, što je oko petina od ukupnog broja zaposlenih u RS, a da u ovoj radi oko 70 odsto žena. grana.

Skromne plate, ponekad i teški uslovi rada, međutim, nisu naveli radnice na ovim prostorima da se masovnije organizuju.

Savanović priznaje da je samo 10 odsto radnika u ovoj oblasti sindikalno, dok pojedini stručnjaci tvrde da je situacija još gora.

-Današnje radnice nisu spremne na bunt, uostalom, nigde u svetu danas nema revolucionarnog duha kakav je vladao u vreme Klare Cetkin – kaže Savanović.

On dodaje da se povodom Dana žena danas „ništa posebno ne dešava“, osim što i dalje postoji princip slavlja „hleba i igara“.

-Pa to je realnost, iako radnice danas imaju mnogo više razloga za bunt nego za slavlje – kaže Savanović.

On dodaje da se u RS, a to posebno odnosi na trgovinu, sva “poslovna filozofija” svodi na to da “poslodavci angažuju minimalnu radnu snagu, za minimalac, i iscrpljuju ih do iznemoglosti”.

-Nedostatak radne snage, posebno kvalitetne i kvalifikovane, dodatno je pogoršao stanje u ovom sektoru. S druge strane, prekovremeni rad je sveden na razumne granice, posebno u velikim trgovačkim preduzećima, gde postoji sindikat – kaže Savanović.

U malim radnjama je i dalje prisutan prekovremeni rad, posebno u dane uoči praznika, koji se najčešće ne plaća, bar ne onako kako je propisano zakonom, uz „bonus” od 30 odsto.

-Najčešće se to nadoknađuje slobodnim danima – kaže Savanović.

Kada je reč o ravnopravnosti na radnom mestu, kaže naša sagovornica, žene su „ravnopravne” kada je reč o podizanju teških paketa u magacinima, jer poslodavce zanima samo da se posao obavi.

–Istina, kad je reč o zaradi, bar u prodavnicama, radnice i radnice su izjednačene. Ipak, radnicama u našem društvu i dalje je mnogo teže nego muškarcima koji rade, uglavnom zbog patrijarhalnih predrasuda, prema kojima se svi kućni poslovi i poslovi vezani za podizanje dece i dalje smatraju ženskim poslom – zaključuje Goran Savanović.

Povodom Dana žena, Fondacija „Fridrih Ebert u Bosni i Hercegovini“ organizovala je performans „Klara Cetkin i Roza Luksemburg u vašem gradu“. U Mostaru, Tuzli i Sarajevu glumice će “oživljavati” poznate revolucionarke i podsjetiti publiku na njihove čuvene govore.

-Cilj je da se podsetimo na istorijski značaj 8. marta i na činjenicu da su zahtevi koje su žene imale na početku 20. veka aktuelni i danas – kaže Merima Ejubović, naučni saradnik ove Fondacije.

POVEZANE TEME:

NAJROMANTIČNIJA PROSIDBA ZA 8.MART: Beograđanin isprosio Banjalučanku ispred crkve, gradonačelnik mu pomogao! (VIDEO)

CRNOGORCI PRODAJU POZNATO OSTRVO: Za njega traže čak 80 miliona evra!

DEVET POLICAJACA ZAVRŠILO U BOLNICI: Radioaktivna glava izazvala haos na srpskoj granici!

Izvor: Srpska info
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE