Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

DAN SEĆANJA NA JASENOVAČKE ŽRTVE: Srpski državnici položili vence u Donjoj Gradini! (VIDEO)

U spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj obeležava se Dan sećanja na žrtve zločina NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Komemorativna ceremonija počela je polaganjem venaca na grobno polje “Topole” gde su poštu stradalima – Srbima, Romima i Jevrejima, odali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Venac i cveće su položili i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija. Poštu stradalima odaju i predstavnici udruženja preživelih logoraša i njihovi potomci, predstavnici romske i jevrejske zajednice, kao i ambasada Srbije, Rusije i Mađarske u BiH.

Nakon polaganja venaca, parastos stradalima na grobnom polju “Hrastovi” služiće patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, a potom su predviđena obraćanja zvaničnika. Na komenorativnom skupu biće pročitano pismo predsednika Izraela Isaka Hercoga povodom obekežavanja Dana sećanja.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine. Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

YOU MAY LIKE