Connect with us

aktuelno

DAN REPUBLIKE, 29. NOVEMBAR: Zaboravljeni praznik crvenih marama, plavih kapa i zakletvi Titu

Published

on

Ulice su bile puste jer se nije radilo, prvaci su postajali pioniri, porodična okupljanja su bila obavezna, a čuveni svinjokolj bio je nezaobilazan

Dan Republike, u narodu poznatiji kao 29. novembar proslavljao se na današnji dan kao jedan od najznačajnijih praznika u SFR Jugoslaviji.

Praznik je generacijama koje su ga slavile ostao u lepom sećanju, podsećajući na neradne dane, porodična okupljanja, polaganje zakletve, plave kape i crvene marame.

Ulice su bile puste jer se nije radilo, prvaci su postajali pioniri, porodična okupljanja su bila obavezna, a čuveni svinjokolj bio je nezaobilazan.

Dan Republike uglavnom se slavio dva dana, često se spajao sa vikendima, pa su svi uživali u produženom vikendu. To su bili dani kada se odmara, druži sa porodicom, negde otputuje, i obavezno jede sveža svinjetina spremljena tog dana.

Prvaci su tada postajali pioniri, polagali su svečanu zakletvu, dobijali pionirske kape i marame, i po prvi put u životu se zaklinjali na vernost Titu i nekada velikoj i moćnoj državi.

Međutim, od raspada bivše SFRJ ovaj nekada najveći državni praznik prestale su da slave sve nekadašnje republike, a poslednja među njima je to učinila Srbija, gde se ovaj datum obeležavao sve do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Praznik je danas skoro pa zaboravljen, a onima koji su rođeni posle osamdesetih godina prošlog veka gotovo da ništa ne znači.

Međutim, i dalje ima onih koji vole ovaj praznik, takozvanih Jugonostalgičara koji ga obeležavaju, jer je on za njih asocijacija na bolji i lepši život u velikoj zemlji.

Dan Republike slavio se u zemljama bivše Jugoslavije u spomen na dan proglašenja republike. Na današnji dan u Jugoslaviji je ukinuta monarhija i sva prava kralja Petra II Karađorđevića.

Ustavotvorna skupština je usvojila deklaraciju o proglašenju republike prema kojoj je Jugoslavija “savezna država republikanskog oblika, zajednica ravnopravnih naroda koji su slobodno izrazili svoju volju da ostanu u Jugoslaviji“.

Na drugom zasedanju AVNOJ-a doneta je i odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbeglička vlada, a Josip Broz Tito tada je proglašen za maršala Jugoslavije i vrhovnog komandanta.

IZVOR: B92 FOTO: Wikipedia, Pixabay

Advertisement