Chicago
66°
Sunny
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
MonTueWed
79/61°F
70/59°F
72/57°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

ĐACI TRAŽILI PSIHOTERAPEUTA: Evo kako je protekao prvi dan u OŠ “Vladislav Ribnikar”!

Od danas se đaci OŠ “Vladislav Ribnikar” vraćaju u školske klupe, sedam dana posle tragedije u kojoj je učenik-pucač ubio 8 učenika i domara. Prvi dan u školi nakon masakra organizovan je tako da su sa decom u školu dolazili i roditelji, a prateći savete struke i Ministarstva prosvete, nastava je organizovana tako da se deci pomogne da se nose sa ovom tragičnom situacijom koju su preživeli.

Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd, rekao je da je još u petak usvojen akcioni plan, koji je predočen roditeljima.

-Do sada su održana dva saveta roditelja, jedan u nedelju, a sinoć smo imali još jedan savet roditelja. Detaljno ih obaveštavamo o svemu, možda malo kasnimo sa uputstvima jer čekamo da dobijemo mišljenja svih njih, pa onda da im pošaljemo konačno uputstvo kako će se realizovati povratak u školu. Ne mogu da kažem nastave, jer danas i narednih dana neće biti nastave u onom klasičnom obliku sa trajanjem časova od 45 minuta – rekao je Filipović.

On je objasnio da će sa decom raditi učitelji i nastavnici po senzibilitetu, posmatrajući svoje učenike i njihove potrebe i da je danas, svakom ko je došao sa svojom decom u prvoj ili drugoj smeni, pojašnjeno kakve će biti aktivnosti. Filipović kaže i da će se plan menjati iz dana u dan, zavisno od potreba dece i roditelja, i da već danas kada dobiju povratne informacije od njih, plan može da se odmah koriguje.

-Ono što je važno je da ovih dana u školi borave čitavi timovi ljudi iz Ministarstva zdravlja i iz raznih institucija koji daju svesrdnu pomoć i zaposlenima i roditeljima i pre svega deci. Imamo i dečje psihologe i psihologe za odrasle, razmišljalo se i o individualnim potrebama dece kao i o grupnim potrebama – rekao je Filipović.

Načelnik Filipović rekao je i da bi roditelji dece koja danas nisu otišla u školu, a koja su se čula sa drugarima i žele da idu u školu sutra, trebalo da ih puste, jer kako je objasnio, mnogo je važno da se oni međusobno nađu i komuniciraju.

Istakao je i da se posebno pristupa deci i roditeljima odeljenja 7/2 i da su i jedni i drugi dolazili u školu i imali savetodavne terapije sa psihoterapeutom, koje su vrlo lepo prihvatili. Deca su izrazila želju da psihoterapeut bude tu danas sa njima na času.

-Treba ih pustiti da tuguju, da razmenjuju jedni sa drugima sve one strahove koje možda ne bi smeli da kažu roditeljima, nastavnicima, bilo kome odraslom, da oni međusobno kanališu sve to. Dobro je što su naišli na osobu koja im je ulila poverenje i zaista se nadam da će sa tom decom biti sve u redu. Oni će raditi po jednom režimu, ono što nam bude savetovala psihoterapeut – napominje Filipović.

Filipović ističe i da je uprava škole donela odluku da se učionica tog razreda neće koristiti više za nastavu do neke rekonstrukcije škole.

-Šta će se sa njom dogoditi, a to opet po preporukama kolega iz Ministarstva zdravlja, terapeuta i psihologa, treba da bude u upotrebi da se zna da je ta učionica je tu. Koja će joj biti namena, još ne znamo, u nekom momentu moguće je i da sa decom razgovaramo na tu temu – zaključio je Dragan Filipović.

PROČITAJTE VIŠE:

SEDAM ZAHTEVA ZA ŠKOLU I DRŽAVU: Evo šta traže roditelji dece ubijene u OŠ Vladislav Ribnikar!

ŠKOLA NA VRAČARU DONELA ODLUKU: Učionica u kojoj se dogodila tragedija se neće više koristiti!

DIRLJIV OPROŠTAJ PROFESORKE SRPSKOG: Dok je on pucao, devojčica je spasavala svog brata, pričajte deci o njoj!

Izvor: Blic
Foto: Tanjug

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)