Chicago
66°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 77%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/59°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DA VAM SRCE ZAIGRA: Kako je pilot Srbin koji vozi za stranu kompaniju opisao svoju zemlju sa visine od 10.000 metara!

Na društvenim mrežama se pojavilo pismo našeg pilota, Aleksandra Jovanovića, koji pilotira za jednu stranu kompaniju, u kome je opisao osećaj kada se našao na nebu iznad Srbije i stupio u kontakt sa kontrolom leta na aerodromu u Beogradu. Njegovo pismo, slobodno se može reći ispovest, prenosimo u celosti:

“Noćas sam preleteo preko moje Srbije. Dvanaestog marta ujutro u 01:03 bio sam tačno iznad Mladenovca. Na visini od 33.000 stopa. Ne možeš da zamisliš kako je lepa moja Šumadija sa 10.000m visine. Preko Beograda, Mladenovca, Kragujevca i Niša, prema Sofiji.
Letim po svim kontinentima sveta, ali samo moji srpski gradovi sjaje u noći toplinom koja može moje srce da ugreje. Osećao sam se veličanstveno. Frekvencija 123.775. Rekao sam: ”Dobro veče vam želim Beograde i puno pozdrava, Cargolux 794, visina 33.000 stopa, kurs ka Beogradu.„
Kontrolor je bio zbunjen i nije znao šta da mi kaže. Očekivao je strani avion koji se obraća na engleskom jeziku. Na njegovo iznenađenje to je bio Srbin u Boingu 747-400 koji prvi put u svome životu vidi svoju otadžbinu sa samo svoga srpskoga neba.
Moje nebo miriše lepše nego bilo šta na ovome svetu. Moje nebo, moja prošlost, prokleta srpska dušo, prokleti živote. Luxemburg – Abudabi, prvi put u mom tridesetdrugom letu prelećem moju malu otadžbinu za 20 minuta, moje korenove, moje nasleđe i kulturu, moju ogromnu Srbiju, moju nadu.
Kontrolor mi odgovara: ” Dobro veče Cargolux 794, ko ste vi gospodine?„ Ja mu se predstavljam punim imenom i poreklom, a on kaže,: ” Želim ti zemljače da još 30 godina letiš uspešno iznad srpskog neba, živ bio.
Krišom sam plakao u noći da moj kolega ništa ne primeti. Šta on zna šta je Srbin, srpska duša, ljubav prema napuštenoj zemlji, slomljeno srce siromašne šumadijske duše, koja svoje korenove nikada ne može da zaboravi i koja nosi večne bolove u grudima od onoga dana kada je svoje ognjište napustila, prokleti živote. Ovu noć neću nikada zaboraviti.


Moja Srbija,veličanstvena u noći obasjava nebo kao da je pun mesec, kao da je dan, a ja prepoznajem gradove i sela kao da već po stoti put letim preko svoje kolevke. Ne treba mi dan da bih video reke, planine, kotline i srpske ravnice.
Osećam moju Moravu kako pulsira u svom koritu. Vidim Avalu, mirišem Kosmaj, Zlatibor mi se smeje u lice, zemljo moja. Srpsko proleće miriše. Moje srce želi napolje iz grudi.
Nisam bio spreman na ovu eksploziju osećanja i emocija. Prokleta slovenska duša me muči i ne da mi mira u ovoj noći. Podseća me koliko ljubavi je u stanju da akumulira i reprodukuje u onim momentima kada smo ranjivi i slabi.
Ipak sam zbog toga srećan, jer to me razlikuje od ostalih evropljana. Još uvek sam u stanju da patim i plačem kada mi je do toga. To je naša snaga.
Mi nismo zbog toga slabi, mi smo žive duše sa svim vrlinama i manama. Mi znamo da nosimo naše bolove i radosti na našem bedru. To nas čini jačim u poređenju sa ostalim svetom.”

PROČITAJTE VIŠE:

KAKO DANAS IZGLEDA KUĆA TOPALOVIĆA: Od “Maratonaca” prošlo 40 godina, a na mestu gde su snimljeni sve oronulo! (FOTO)

PAMELA U SRPSKOM FILMU? Zvezda Čuvara plaže u trećem delu Južnog vetra, a evo koliko će navodno zaraditi!

TANJA JE POSLEDNJI KIŠOBRANDŽIJA U SRBIJI: Od starih pravi nove, ništa ne baca, a evo šta kaže o budućnosti zanata! (FOTO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Instagram @aries747

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)