Chicago, IL
46°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 45°F
Wind: 4mph N
Humidity: 58%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
43°F
43°F
39°F
41°F
43°F
TueWedThuFriSat
66°F / 28°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

DA SEĆANJE NA JUNAKE NE IZBLEDI: Darko je na Košarama dao život za Srbiju, a sada je dobio veličanstven mural! (FOTO)

Darko Milošević iz Ljiga imao je samo dvadesetjednu godinu kada je svoj život dao za odbranu otadžbine na Кošarama. Ovog mladića nisu zaboravili njegovi saborci i sugrađani, koji su inicirali da ulica u kojoj je rođen nosi njegovo ime, a potom je u njoj osvanuo i mural sa njegovim likom.

U oslikavanju murala i njegovom finansiranju učestvovali su i Lazarevčani Uroš Stolić i Nikola Bjeković. U planu im je oslikavanje još dva murala u Lazarevcu koja će biti posvećena dvojici sugrađana, heroja koji su poginuli na Кosovu i Metohiji.

“Darko Milošević jedan je od 108 mladića, pripadnika 125. motorizovane brigade koji su život dali za odbranu svoje zemlje. Oslikavanje murala inicirali su Darkovi saborci, na dan njegove pogibije 5. maja ove godine. Mural je osvećen u prisustvu pripadnika 125. motorizovane brigade, Darkove porodice i prijatelja kao i predstavnika opštine Ljig. Ratni komandant brigade, u čijoj je zoni vođena bitka za karaulu na Кošarama Dragan Živanović rekao je da se podizanjem spomenika, oslikavanjem murala, pisanjem monografija i knjiga odužujemo Darku i svim junacima sa Кošara koji su svoj život dali za odbranu otadžbine”, rekla je za RINU Andrijana Srećković iz Ljiga.

U SPOMEN HEROJU: Darko Milošević ostaje da živi u sećanju građana Ljiga i cele Srbije

Ratni komandant ove brigade, u čijoj zoni je vođena bitka na Кošarama Dragan Živanović zahvalio se opštini Ljiig što je među prvima prepoznala značaj ove bitke i podigla spomenik Darku Miloševiću.

Herojska pobeda na Кošarama dugo nije bila poznata javnosti, bar ne u onoj meri u kojoj je trebala, međutim, u poslednjih nekoliko godina sve više se priča o ovoj bici, a junacima se odaju pošte za svoju hrabrost. Narod pamti herojska dela naših junaka, a to potvrđuje i ovaj svečano – komemorativnim skupom, istakao je pukovnik u penziji Ljubinko Đurković.

“Ulica koja nosi Darkovo ime, spomenik i mural podignuti njemu u čast su dokaz da Srbije neće zaboraviti junake koji su svoje živote dali za slobodu svoje zemlje”, rekao je jedan od pripadnika 125. motorizovane brigade, heroj sa Кošara, Lazarevčanin Ivan Ranković.

MLADI ZA VOJNIKE, A VELIKI ZA JUNAKE: Slava herojima sa Košara!

Darko Milošević je rođen 1978. godine u Ljigu. Nakon što su u njegovom rovu odjeknule dve detonacije u jeku borbe, Darko je podlegao povredama 5. maja 1999. godine. U Darkovu čast ulica u Ljigu kojoj je živeo, ponela je njegovo ime. Parkić koji se nalazio baš u toj ulici preko puta njegove kuće krasi njegova bista.

Na inicijativu njegovog brata, u proleće 2006.godine uz pomoć komšija i opštine Ljig napravljene su ljuljaške, klackalice i penjalice za decu a urađena je i rasveta. Ovo je samo mali način da se oda pošta jednom junaku, čiji je život prekinut u 21. godini života u jeku borbe za slobodu otadžbine. Građani Srbije na tome će mu večno biti zahvalni.

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE