Connect with us

Istorija

DA SE PAMTI MILKINO IME: Kako je medicinska sestra žrtvovala život da spasi pacijente tokom ‘variole vere’!

Published

on

Duže od godinu dana dok traje epidemija korona vrusa na najvećem udaru su zdravstveni radnici. Medicinske sestre svih ovih meseci rade bez odmora i tu su za sve pacijente kojima je pomoć neophodna. Danas se obeleževa njihov dan, a koliku žrtvu podnose decenijama unazad najbolje pokazuje i primer Milke Đurašić, koja je brinući o pacijentima zaraženim variola verom sedamdesetih godina prošlog veka i sama izdahnula.

„U martu 1972. godine na kožno-venerično odeljenje čačanske bolnice primljen je pacijent iz Novog Pazara, kod kog je dijagnostifikovana zarazna bolest, ali se nije moglo ni naslutiti o koliko opasnom oboljenju je reč. Nakon što je primljen u bolnicu, još nekoliko pacijenata počelo je da ispoljava simptome slične njegovim i tada je postalo jasno da je u pitanju variola vera. Jedan tadašnji motel postao je stacionar u kom su bili izolavani pacijenti, a nekoliko sestara se dobrovoljno prijavilo da pazi na bolesnike. Među njima je bila i Milka Đurašić iako je znala da nije bila vakcinisana želela je da pomogne. Sve vreme je bila uz zaražene pacijente, ali je tako izložila svoj život opasnosti i preminula. Ona je zato pravi simbol herojstva čačanskog zdravstva“, rekao je za RINU novinar Gvozden Otašević, dugogodišnji dopisnik „Politike“.

Milka Đurašić bila je prva i jedina medicinska radnica žrtva epidemije velikih boginja. Nakon ove smrti gradom na Moravi počela je da se širi panika, a zaposleni u zdravstvu bili su u strogoj izolaciji.

„Sve su odmah smestili u karantin, sve je bilo zablindirano, a prema svedočenjima pojedinaca koji su prošli kroz taj period, hranu su dobijali kroz rupu. Sve u cilju sprečavanja širenja opasne zarazne bolesti. Milka je imala samo 22 godine kad je preminula zbog svoje požrtvovanosti i posvećenosti poslu. Sahranjena je u limenom sanduku samo uz prisutvo supruga, majke i policajca“, rekao je Otašević.

Na ovu hrabru ženu danas seća spomen bista podignuta u dvorištu Opšte bolnice u Čačku.

I daje svima na znanje da nije siromah koji je otišao na selo jer drugi izbor nije imao, već da otme imanje od korova kako na njemu ne bi pasle tuđe ovce! 👏

Posted by Serbian Times on Tuesday, May 11, 2021

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement