Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 3mph E
Humidity: 72%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
59°F
54°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 57°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
72°F / 55°F

Published 3 years ago

By admin

DA SE NE ZABORAVI: Obeležena 204. godišnjica od ubistva vožda Karađorđa

U Radovanjskom lugu kod Velike Plane juče je obeležena 204. godišnjica ubistva vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića.

Obeležavanju 204. godišnjice Karađorđevog ubistva, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, prisustvovao je i njegov potomak, princ Filip Karađorđević, u pratnji supruge princeze Danice.

Najpre je u Crkvi Zahvalnici služena Liturgija, a potom je sveštenstvo Eparhije braničevske služilo parastos na grobu vožda Karađorđa.

Kako je saopšteno iz Kancelarije princa Filipa, nakon parastosa upriličen je bogat kulturno-umetnički program.

“Zahvalan sam parohu radovanjskom jereju Nikoli Stojancu i predsedniku opštine Velika Plana Igoru Matkoviću na sjajnoj organizaciji. Bilo je divno danas biti s njima i brojnim narodom u Radovanjskom lugu”, napisao je princ Filip na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Radovanjski lug je spomen kompleks u šumi u ataru sela Radovanje, na osam i po kilometara od Velike Plane. Obuhvata obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob vožda Đorđa Petrovića, kao i crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu, poznatu i pod imenom crkva Zahvalnica, koja je sagrađenu 1920. u znak zahvalnosti za sva dela vođe Prvog srpskog ustanka.

Na 46 hektara smešten je i nedavno izgrađeni parohijski dom i letnja pozornica. Radovanjski lug, prirodno-memorijalni spomenik, ima status nepokretnog kulturnog dobra kao znamenito mesto od izuzetnog značaja.

Izvor: Serbian Times Foto: Privatna Arhiva

YOU MAY LIKE