Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DA SE NE ZABORAVI: Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta, položeni venci na spomenike junaka! (FOTO)

Srbija obeležava Nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

Na Starom sajmištu, mestu najozloglašenijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti zarobljenima i nastradalima.

U Centralnoj kuli na Starom Sajmištu privremeno je organizovana izložba “Logor na Beogradskom sajmištu “1941-1944”, koja će posetiocima biti dostupna nakon završetka radova na Centralnoj kuli.

I zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je venac na Spomenik žrtvama genocida.

“Ovde, na Starom sajmištu u Beogradu, u dva nacistička logora, u okviru tadašnje NDH, stradalo je više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma od 1941. do 1944. godine. Sećanjem na njihovo stradanje, Srbija pokazuje posvećenost kulturi ljudskih prava i kulturu sećanja. Na prostoru Starog Sajmišta, koji je decenijama bio zapušten, počela je izgradnja Memorijalnog kompleksa 27. jula prošle godine. Prva faza radova je završena, a biće formirana još dva muzeja u kojima će biti dokumenta, fotografije i dokazi nacističkih zločina”, rekla je Vidović.

Dan sećanja obeležava se kao spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH.

Koncentracioni logor Jasenovac, jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. U tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila – najvećim delom Srba, Jevreja i Roma, uključujući desetine hiljada dece.

PROČITAJTE VIŠE:

VUKOMAN(62) PREPEŠAČIO VIŠE OD 20 HILJADA KILOMETARA: Učestvuje na maratonima, vozi bicikl i oseća se kao mladić! (VIDEO)

NOVI PROBLEMI ZA BRAJANA VOLŠA: Pored suđenja za Anino ubistvo, sudi mu se i za ovo! (FOTO)

JOŠ MALO DO CILJA: Čudesni Jokić na putu da obori NBA rekord! (FOTO)

Izvor: RTS
Foto: Blic

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!