Chicago
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -6°F
Wind: 8mph WNW
Humidity: 56%
Pressure: 30.51"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 2 months ago

By admin

DA NIJE DREKAVAC, MILANE? Ovako danas izgleda tunel iz “Lepih sela”

„Ja ti ne bih ušla u taj tunel kod drekavca ni za karton vinjaka“ – čuvena je rečenica koju znaju svi ljubitelji domaće kinematografije, a koju izgovara teta Đana, koju je maestralno tumačila legendarna Mica Trofrtaljka u remek-delu Srđana Dragojevića „Lepa sela, lepo gore“.

Naravno, radi se o sceni u kojoj su mali Halil i Milan krenuli u „štetu“, da vide erot’ku iz prve ruke, pre nego što je starija gospođa Đana dobila kamen u glavu, nakon što je otkrila „pravu pionirsku ćunu“.

Većina radnje ovog potresnog filma, koji na sjajan način oslikava raspad velike Jugoslavije i svu tragediju ratnih dešavanja na prostoru bivše države, smeštena je upravo u jednom tunelu, a mnogi ne znaju da se on nalazi blizu manastira Mileševa, kod Prijepolja.

Tunel se i dalje nalazi na istoj lokaciji, ali odavno nije u funkciji – niti kroz njega prolaze vozovi, niti se snimaju filmovi.

– Obožavam taj film. Kad sam na internetu pronašao informaciju da je tunel u kom je sniman u blizini Prijepolja, odlučio sam da ga obiđem. Mislim da ne postoji čovek koji je odgledao taj film, a da ga jeza nije prošla.

Došao sam na ovo mesto prisećajući se svake scene. Sada je tunel zapušten i nije u upotrebi, a do njega vodi kameni put. Imao sam osećaj kao da će se svakog momenta pojaviti Halil ili Milan – kazao je za RINU Nikola Sretić.

Scenografiju za ovaj kultni film poprilično je pojeo zub vremena, i sada u njega svraćaju samo usputni prolaznici u zaljubljenici u kultno filmsko ostvarenje poput Nikole, do njega dolaze starim kamenim putem.

– Za vreme Titove Jugoslavije, ovim putem pa i kroz tunel planirano je povezivanje Prijepolje sa Sjenicom. Stizalo bi se znatno brže, za 30 kilometara bi zaobišli put preko Nove Varoši.

Danas ostaje da ovo mesto pamtimo samo po jednom čuvenom srpskom filmu u kom su glumili Dragan Bjelogrlić, Manda, Bata Živojinović, Nikola Kojo i mnogi drugi – dodao je on.

Izvor, foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!