Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 88%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 1 year ago

By admin

DA NIJE BILO SRBIJE, NE BIH BIO U CERN-U! Mladi naučnik ostvario san, a mislio da će biti potrčko u prestižnoj instituciji!

Nikola Rašević (23), jedan od najboljih studenata elektronike na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, dobio je posao u Evropskom centru za nuklearnu fiziku (CERN) i postao najmlađi član tamošnjeg Departmana za elektronske sisteme.

Rašević je rođen u Velikom Selu kod Loznice i jedan je od malobrojnih mladih naučnika sa ovih prostora kome je uopšte pružena šansa da radi u toj prestižnoj instituciji.

Kao član tima PMG Robotics osvojio je šampionsku titulu na svetskom takmičenju Eurobot, odlikovan prestižnom nagradom „dr Vladan Desnica“!

Nikola kaže da je još kao mali čuo za CERN i da je on za njega uvek delovao gotovo nedostižno, ali je ipak verovao da ako bude marljivo radio može stići ne samo do te institucije no i do daljih ciljeva koje je sebi postavio.

– Posao koji sam dobio, iskreno, me je prijatno iznenadio. Mislio sam da ću biti nečiji „potrčko“, da ću odrađivati tuđi posao, što bi mi, takođe, bilo dovoljno u odnosu na to u kojoj instituciji radim. Međutim, dobio sam dva projekta koji su samo moja odgovornost i već sam se sa profesorima na fakultetu dogovorio da jedan od njih iskoristim za svoj diplomski rad. Kolege su izuzetno dobri i prijatni, uvek raspoloženi za saradnju, ima nas iz celog sveta i svi imamo jedno za cilj i za to se zajedno borimo, a to je da pomognemo u otkrivanju nekih zakona o nama samima, o našoj planeti, kosmosu i prirodi, kojoj se svakog dana sve više i više divim – priča oduševljeno Nikola.

Dodaje i da mu je trenutni plan da nastavi studije negde u inostranstvu, ali da planira da se vrati u Srbiju i tu nastavi karijeru.

– Mislim da je to moralna obaveza svih nas koji smo negde otišli, da se vratimo, ali ne u penziju, no onda kada smo najjači i puni znanja i energije i volje da ga primenimo. Moramo da zapamtimo da ne bismo bili ovde da nije bilo Srbije, na čijim jaslama smo naučili sve što sada znamo. Sve loše i dobro što se vezuje za naš sistem i naš narod je i naše, to smo mi i zato treba da doprinosimo svom narodu i ispravljamo ono što je loše, da bi naša pokolenja živela mirno i prosperitetno. Da napomenem, ja sam kao student većinu vremena živeo u domu od gradske i državne stipendije, a da pritom ništa nisam proizveo sem znanja u glavi. Baš zato moram da ga vratim tamo odakle je poteklo – objašnjava Nikola.

Nikola kaže da studenti ne treba da traže opravdanja za neuspeh jer znanje zavisi samo od njih, a da je obrazovna institucija tu samo kako bi ih uputila na sve mogućnosti koje mladi naučnici imaju.

– Profesori nam pokazuju bazu, kako nešto u osnovi funkcioniše, a ako želimo napredak moramo sami da radimo više. Učenje nije razbijanje kamena. Potreban je veliki napor da se to kvalitetno primi u našim sivim ćelijama. Smatram da u Srbiji ima potencijala i voleo bih da dok sam u CERN-u iskoristim mogućnost da provučem neke projekte koji mogu da se rade i kod nas. Iako nema opreme, sam CERN omogućava rad na daljinu i možemo da radimo u Srbiji a da koristimo njihovu aparaturu i da idemo tamo po potrebi – objašnjava u razgovoru za “Blic” Nikola.

Izvor: Foto: Printscreen / Brainz TV

YOU MAY LIKE