Chicago
61°
Partly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 59°F
Wind: 11mph N
Humidity: 68%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DA LI STE ČULI ZA KRALJEVSKE LEDENICE: U centru Beograda nalazi se najveći podzemni frižider na Balkanu!

U vreme kada nisu postojali frižideri, zamrzivači ili hladnjače, hrana se čuvala u pećinama ili lagumima. Kako bi se postigla niža temperatura, donosile su se i ledenice sa reka. Najveći podzemni frižider u Srbiji krije se u centru Beograda, u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

Najveći podzemni frizider, verovali, ili ne, nalazi se, baš ovde, u samom centru Beograda u Botaničkoj bašti. A sagradio ga je kralj Milan Obrenović.

Kada se uđe u Upravnu zgradu Botaničke bašte „Jevremovac“ i prođe kroz hodnike i laboratoriju stiže se do Kraljevskih ledenica, laguma na desetak metara ispod zemlje. Prostorija ima oko pedesetak kvadrata, a da se spustimo do nje, bile su nam potrebne merdevine. Kralj Milan Obrenović dugo je živeo u Parizu i želeo je da takav način života donese i u Beograd. Bio je, kažu, veliki hedonista. Uživao je u hrani i vinima, a najviše je voleo – sladoled.

„U njih su donošene sante leda sa Dunava koje su slagane po određenom principu i one su služile kao jedan kraljevski frižider. Vrlo je interesantno to da su najrazličitije namernice čuvane tu za potrebe dvora, uključujući i taj čuveni sladoled koji je kralj Milan izuzetno voleo“, objašnjava drTomica Mišljenović, asistent na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pronađeni su i tragovi hrane koja je tu čuvana, otvori koji su verovatno služili za odvod vode, a kada bi se kopalo dalje, kako se veruje, podzemnim tunelima stiglo bi se do Tašmajdana. Za Kraljevske ledenice znaju samo zaposleni i oni koji su bili u zvaničnim posetama.

„Nisu dostupne javnosti, ali vi danas imate ekskluzivnu priliku da ih snimite i da upoznate gledaoce sa tim kako Kraljevske ledenice izgledaju“, naglašava dr Mišljenović.

U „Jevremovcu“ priželjkuju da ledenice otvore za javnost.

„Botanička bašta ‘Jevremovac’ ima u planu da osposobi te ledenice. Prvo da ih osvetli, da obezbedi određene uslove koji su stabilni za boravak ljudi, jer su puni spora, gljiva, bakterija. Da se naprave stepenice koje neće protruliti kao ove, i da jednog dana, kada budemo dobili prostor, obezbedimo da građani mogu da posete ove ledenice i da se možda u tom prostoru obavljaju i koncerti ili izložbe, ili, šta već bude bilo interesantno“, objašnjava dr Gordana Subakov Simić, upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“ Biološkog fakulteta.

Ide lepo vreme, pa svratite u Botaničku baštu. Možda vam ipak dozvole da zavirite i pod zemlju. U svakom slučaju, saznaćete mnogo toga i uživati.

PROČITAJTE VIŠE:

SNEŽNA BAJKA U SRBIJI USRED PROLEĆA: Na ovoj planini skijaće se i za Đurđevdan! (FOTO)

ZBOG NEMARA I ZAPUŠTENOSTI: Bistričke vodenice među najugroženijim kulturnim lokalitetima u Evropi! (VIDEO)

LJUBAV UNUKA JE NEPROCENJIVA: Jovan naučio baku da vozi u devetoj deceniji života! (VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!