Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DA LI “MALI, ZELENI” DOLAZE NA ZEMLJU? Srpska Tiktok profesorka prokomentarisala tvrdnje bivšeg obaveštajca! (VIDEO)

Mnogo ljudi, uključujući i naučnike, „drži nebo na oku“ te je mala verovatnoća da postoji tajni NLO program koji bi mogao da se dugo i uspešno krije od javnosti, kaže astrofizičarka dr Tijana Prodanović povodom tvrdnji bivšeg obaveštajca u američkom Kongresu da su na Zemlji pronađena „neljudska“ bića. Najveći broj navodnih susreta sa NLO prijavljen u Americi. Da li „mali, zeleni“ zaista dolaze na Zemlju i istražuju je i kakva su to bića na koje ćemo možda jednog dana naleteti, otkriva naučnica čije lekcije na Tiktoku prati više od 50.000 ljudi.

Saslušanje o vanzemaljcima u Kongresu, na kojem je bivši obaveštajac tvrdio da postoji „tajni“ NLO program, tokom kojeg su prikupljeni srušeni neidentifikovani leteći objekti, izazvao je veliko interesovanje javnosti.

Dejvid Gruš, koji je vodio analizu neobjašnjivih natprirodnih pojava (UAP) u okviru agencije američkog Ministarstva odbrane do 2023. godine, rekao je nadzornom odboru Predstavničkog doma u Vašingtonu da su „neljudska“ bića pronađena.

Tvrdi da je vlada tajno skrivala letelice vanzemaljaca i da ima saznanja o „ljudima koji su povređeni“ tokom vladinih napora da sakrije informacije o NLO.

Da je bar nešto od onoga što je Gruš izneo bilo potkrepljeno dokazima, ovo svedočenje u Kongresu bi imalo potpuno drugačiji ton, kaže za RTS dr Tijana Prodanović, vanredna profesorka na Katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu, koja na Tiktok profilu Cosmic Ray „drži lekcije“ iz nauke za više od 50.000 ljudi.

„Od 2004. snimljeno je preko 500 NNF-ova (neidentifikovani nebeski fenomeni; na engleskom UAP) od čega je preko 300 identifikovano i objašnjeno poznatim fenomenima. Tačno je da ostaje preko 100 registrovanih NNF-ova koji nisu u potpunosti objašnjeni i oni se i dalje istražuju. Ali sem tih snimaka nema nikakvih drugih konkretnih dokaza“, rekla je dr Prodanović.

Fantastične tvrdnje traže fantastične dokaze

Budući da deo američkih građana optužuje državu da zataškava informacije o ovoj temi, saslušanja pred Kongresom i formiranje Komisije koja se bavi istraživanjem NNF-ova, astrofizičarka iz Novog Sada vidi kao pokušaj transparentnosti – da se omogući da državni službenici koji imaju šta da kažu o ovom pitanju dobiju priliku za to.

Smatra i da će uvek biti onih koji će se, prateći teorije zavere, čvrsto držati uverenja da se nešto krije od njih, ali veruje i da ima onih koji će kritički pratiti sve šta je prikazano na saslušanjima, tj. šta nije prikazano.

Poručuje da fantastične tvrdnje zahtevaju fantastične dokaze, a da je teret da dokaže uvek na onome ko iznosi tvrdnju.

@drcosmicray Da li postoje vanzemaljci: Part 1 #vanzemaljci #astronomija #nauka #aliens #zivotvanzemlje ♬ The X-Files Theme (Main Title: Materia Primoris) – The X-Files Theme

Mnogo ljudi „drži nebo na oku“

Prodanović naglašava da su istraživanja o životu van Zemlje javna i da se mnogo naučnika bavi potragama za vansolarnim planetama.

„U toku je Džejms veb misija čiji je jedan zadatak da analizira atmosfere udaljenih planeta u nadi da ćemo možda uočiti ‘otiske’ nekog života ili bar postojanja uslova za život, analiziraju se i brojni elektromagnetni signali u nadi da ćemo možda uhvatiti nečiji ‘poziv’“, kaže astrofizičarka.

Smatra i da vlade imaju interes da istražuju nebeske fenomene zbog, kako kaže, sve većeg straha od špijuniranja, ali i zbog tehnološke trke.

„Ono što je činjenica je da mnogo ljudi, uključujući i naučnike, a posebno naučnike zainteresovane za vanzemaljski život, ‘drži nebo na oku’, tako da je zaista mala verovatnoća da je nešto od tako velikog značaja za sve bilo otkriveno, a da se toliko dugo i uspešno krije od javnosti. Ono što je verovatnije je da nas naše velike želje i nade malo ponesu“, kaže dr Prodanović.

U takvoj situaciji se poveruje u fantastične priče, bez jednako fantastičnih dokaza.

„Zaboravljajući pri tome da je mnogo verovatnije da i ti očevici nekad ne govore istinu ili su u nekim zabludama“, kaže dr Prodanović.

Da li na nebu viđamo vanzemaljske pojave

Već više od pola veka tema NLO privlači veliku pažnju. Interesovanje je, napominje Tijana Prodanović, pojačano poslednjih par decenija, sa internetom i društvenim mrežama.

„Međutim, iako je naša želja da upoznamo neku inteligentnu vanzemaljsku civilizaciju velika, i dalje nema nikakvih ni blizu neoborivih dokaza da se tako nešto zaista desilo i da su fenomeni koje viđamo na nebu, a čije poreklo ne možemo još uvek da objasnimo, vanzemaljskog porekla“, rekla je dr Prodanović.

Na kakve vanzemaljce ćemo jednog dana naleteti

Na pitanje da li vanzemaljci postoje i da li nas posećuju, ova astrofizičarka odgovara da su to dve potpuno različite stvari.

„Mnogi naučnici, i tu uključujem i sebe, će vam reći da ne misle da smo jedini život u svemiru i da se nadamo da ćemo možda uskoro negde otkriti tragove prošlog ili sadanjeg života, možda čak i u našem sunčevom sistemu. Ali ovde najčešće pričamo o nekim primitivnim oblicima života, što će moguće biti prvi ‘vanzemaljci’ s kojima ćemo se možda jednom sresti“, kaže dr Prodanović.

Međutim, „mala, zelena“ stvorenja ne gostuju na Zemlji.

„Da Zemlju posećuje neka inteligentna vanzemaljska civilizacija, da je istražuje, da čak nekada dožive nesreće ovde, za to nema zaista nikakvih naučnih dokaza. Dovoljno je samo da pogledate mapu sveta mesta gde su prijavljeni ovi fenomeni i susreti i videćete da, interesantno, američki kontinent tu dominira po broju viđenja. Iako najviše SciFi filmova dolazi iz Holivuda, zaista teško da možemo da tvrdimo da bi vanzemaljci imali na Zemlji omiljenu destinaciju“, navodi Tijana Prodanović.

PROČITAJTE VIŠE:

ŠOK SVEDOČENJE BIVŠEG OBAVEŠTAJCA: SAD kriju dokaze o NLO, Pentagon pronašao vanzemaljske letelice!

BUDUĆNOST ŠAHA JE U NJENIM RUKAMA: Teodora ostavarila plasman karijere na listi najboljih šahistkinja sveta!

MILICU JE MAJKA OSTAVILA KOD KONTEJNERA PO ZIMI: Dve decenije kasnije, postala je TV zvezda u Srbiji! (FOTO)

Izvor: RTS
Foto: Printscreen Instagram @drcosmicray

YOU MAY LIKE