Connect with us

Srbija

ČUVAR ISTORIJE I NARODA: Stari Grad u Užicu odoleo vekovima, a sada je zasijao punim sjajem! (FOTO)(VIDEO)

Published

on

Simbol grada Užica vekovima unazad je Stari grad koji je sagrađen na litici iznad reke Đetinje. Nekada je bio glavno srpsko uporište protiv Turaka, a danas je mesto koje rado obilaze građani, ali i brojni posetioci iz regiona jer sa na njega puca veličanstven pogled na čitav grad. Tokom leta ovaj lokalitet dobio je novi izgled, a u toku su završni radovi trenutne faze.

“Tokom svih dosadašnjih radova izvršena je restauracija i konzervacija gornjeg srednjeg i donjeg grada, napravljena kula, kazamat i ti radovi su pri kraju. Ostalo je da se iznad kazamata uradi hidroizolacija i završi uređenje staze sa koje će se pružati prelep pogled na naš grad. Dobili smo sredstva od Ministarstva trgovine turizma i telekomuinikacija u iznosu od 10 milona dinara za geotehnička i geomehanička istraživanja za budući most koji bi trebalo da poveže magistralu i tvrđavu. Tender je raspisan i očekujemo da uskoro dobijemo izvođača, kako bi sledeće godine mogli da krenemo u izgradnju mosta koji će, sam po sebi, zaista biti atrakcija“, rekao je za RINU Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnice Užica.

U rekonstrukciju i konzervaciju do sada je uloženo oko 60 miliona dinara. Iz budžeta grada izdvojeno je oko 16 miliona, republika je preko resornih ministarstava izdvojila oko 35, a prepoznajući značaj i potencijal užičke srednjevekovne tvrđave Američka ambasada radove je podržala sa oko 8 miliona dinara.

„Кada se sve što je planirano završi biće zaokružena turistička ponuda, jer će pored Starog grada turisti i posetioci moći da vide i našu hidrocentralu, ali i da jedinstvenom u Srbiji Zelenom stazom stignu do Neolitskog naselja, koje će takođe uskoro u potpunosti biti završeno. I sve uz različite propratne sadržaje“, rekao je Stojadinović.

Prema obećanjima izvođača radova u narednih 10 do 15 dana biće završeni svi aktuelni radovi, ali se tu ne završavaju.

“U toku je izrada projekata za vodenu kulu i novi vidikovac, pa se nadam da ćemo naravno uz pomoć države nastaviti rekonstrukciju našeg Starog Grada”, zaključuje Stojadinović.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement