Connect with us

Srbija

ČUDO NA FRUŠKOJ GORI: U divljini po prvi put pronađen najskuplji začin na svetu!

Published

on

Na zapadnom delu Fruške gore po prvi put su pronađeni šafrani, i to više hiljada jedinki, saopštio je Nacionalni park Fruška gora.

“U pitanju je šumski šafran Crocus tommasinianus. Iako su pronađeni na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja”, piše u saopštenju za javnost tog javnog preduzeća.

Iako je Fruška gora botanički dobro istražena, dosad se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih od sada nije našao. Šafran je ranoprolećna biljka koje se uglavnom može sresti na višim planinama u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još nije otopio.

U svetu je šafran najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika koji je ujedno i jedan od najskupljih začin. Aromatičan, lekovit, poseban – za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova, a prodaje se po ceni od 1.500 dolara. Šafrana ima u raznim bojama ali začinski je obično jarkožut ili narandžast. Šafran je veoma lekovita biljka koja pomaže kod mnogih tegoba, uključujući i depresiju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Blic
Foto: Pixabay

Advertisement