Chicago
12°
Sunny
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: 0°F
Wind: 9mph W
Humidity: 43%
Pressure: 30.42"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/3°F
10/9°F

Published 12:57

By admin

ČUDESNI MASLAČAK: Jede se od korena do cveta, ima antikancerogeno dejstvo i podiže imunitet!

Na padinama Divčibara raste pregršt lekovitih biljaka, pa je ponekad samo dovoljno izaći u prirodu i sebi obezbediti zdravlje. Međutim, vrlo često nismo ni svesni kakvo bogatsvo imamo pa se neretko lekovite biljke gaze iako mogu biti veoma blagotvorne. Jedna od takvih je maslačak koji je prava riznica zdravlja i koristan za mnoge boljke.

“To je biljka broj jedan, ona cela može da se jede, od korena do cveta. Ima nektara, polena, medonosna je i u rano proleće daje najbolju pčelinju pašu. Naročito lekovit je koren koji je pun inulina i može da ima antikancerogeno dejstvo. Maslačka ima svuda, ali nama očigledno nedostaje volje da sami sebi uberemo zdravlje. Ukoliko izađemo u prirodu, iz nje se možemo vratiti samo bogatiji, i to za ono najvažnije a to je zdravlje”, izjavio je za RINU biolog Predrag Petrović iz sela Paštrić nadomak Mionice.

Maslačak je biljka koja pored inulina sadrži i velike količine kalijuma, vitamina c, a, b, e, i gvožđa. Ali bogat je i kalcijumom, cinkom, natrijumom, manganom, bakarom i magnezijumom.

“U vreme epidemije korona virusa veoma značajnim pokazao se imunitet. A upravo maslačak je taj koji njegovo stanje može da održi na zavidnom nivou. Potrebno je da u blenderu sameljete maslačak, limun i med, smesu držite u frižideru i konzumirate nekoliko puta dnevno i imaćete više snage i bolje stanje imuniteta”, rekao je Petrović.

U ishrani se najviše koristi list maslačka, a zbog brojnih nutritivno vrednih fitohemikalija koji sadrži, lišće maslačka se preporučuje kao veoma dobro u ishrani. Salata od maslačka se pravi od sasvim mladih listova koji su ubrani daleko od zagađenih područja.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!